A fotósválasztásról – második rész

A téma első részét ide kattintva olvashatjátok.

AZ ESETLEGES BUKTATÓKRÓL RÖVIDEN

SOK KÉP, SOK LÁJK. MIT IS TAKAR EZ?

Kialakult az a tévhit, hogy az a jó fotós, aki több időt tölt Veletek, aki több képet ad át, akinek többen lájkolják a munkáit a közösségi oldalán. Sajnálatos módon ez így hamis illúziót kelt. Aki messze van még a profizmustól, az idejével, a képek darabszámával ?pótolja? hiányosságait. Majd amikor megkapjátok a képeket egy-egy szituációról milliónyi, unalomig ismételt egyforma képekkel fogtok találkozni. Személyesen is tapasztaltam és a partnereim is panaszolták. Pont ők voltak azok, akik számára a legrövidebb idő alatt vált unalmassá a róluk készült sorozat. Sok esetben a korábban választott fotósuk a koncepció nélküli, vaktában exponált képek sorozatát készítette el.

Meglehet, hogy magatoknak kell kiválasztani a Nektek tetsző felvételeket egy olyan portfólióból, amelyekből nem törölték azokat a felvételeket sem, amelyek az alapvető követelményeknek megfelelnének. Az online galériában történő kiválasztást nagyon jónak tartom. Ám ha ide túl sok kép kerül fel, hamar elveszthetitek a türelmeteket. A végére már magatok sem lesztek biztosak a választásotokban. Így túl hosszú idő múlva kapjátok meg a képeiteket és így az esküvőtök varázsa is hamar elillanhat. A profi ezzel szemben tudja mikor és mitől lesz jó egy kép, tudja mikor kell exponálni. Tudja, hogy egy-egy sorozat képei közül melyek a legjobbak. Ergo az elkészült képanyag esszenciájával fogtok már csak találkozni. A portfóliótokat az élvezhető és értékelhető darabszámra készíti elő.

A közösségi oldalakon látható lájkok számát akár egy rossz koncepcióval feladott hirdetéssel manapság már könnyen meg lehet vásárolni. Azonban ez csalódáshoz vezethet. A legtöbb profinak nincs szüksége hirdetésekre, mert szakmán belül és kívül is szájról szájra jár a nevük.

A PROFI FOTÓS FELSZERELÉSE, A KÉPEK MINŐSÉGE, HATÁRIDŐK

Nem a Ti feladatotok megítélni, hogy a fotós felszerelése alkalmas-e esküvőfotózásra. Azonban az, akinek a munkadíja alacsony(abb), az eszközeibe sem fog megfelelő összegeket befektetni. Az alacsonyabb kategóriás eszközök alacsonyabb minőségű képek készítésére alkalmasak. Nehezebb körülmények között nagyobb valószínűséggel készít értékelhetetlen képeket. Ilyen lehet például az egyházi szertartás, a nyitótánc és a buli fotózása.

Az előző részben már említettem, hogy a profi minden nehézségre felkészül. A kellemetlen meglepetések sem tudnak befolyással bírni a munkáját illetően.
Megbízhatósága megmutatkozik a felszerelésében is. Tudása a képek kidolgozását, retusálását illetően magas szintű. Sajnos egyre gyakrabban látok alapvető hiányosságokat, amely mögött könnyen megbújhat a szakmai tudás hiánya is. Beleszámítva azt is, hogy a képekkel szemben támasztott alapvető minőségi és esztétikai követelmények évről évre egyre jobban fellazulnak.

A profi kevesebb exponálással is eléri ugyanazt a színvonalat. Kevesebb exponálással is pontosabb, szebb, esztétikusabb képeket készít. Ezért rövid(ebb) határidővel kapjátok meg a képeket.

MEGISMÉTELHETETLENSÉG

Nincs másik lehetőség arra, hogy azt az eseményt, amire olyan sokat készültök, amire olyan sok időt, energiát és pénzt fordítotok, meg lehessen ismételni. Miért kockáztatnátok, amikor a tét olyan magas? A legkifizetődőbb, ha ezt a munkát olyan személyre bízzátok, aki megfelel az elképzeléseiteknek, az igényeiteknek. Aki valóban minőségi munkát végez és megvan bennetek a közös. Számotokra ez lesz a legjobb befektetés. Csak így lehettek biztosak abban, hogy az esküvő legszebb pillanatait értékes képekkel fogjátok tudni felidézni a későbbiekben is.

KÜLÖNVÉLEMÉNY

Ide tartozik egy sajátosság is, amely sem nem profi, sem nem amatőr, vagy mindkét kategóriába besorolható. Ők azok, akik puszta megélhetési okokból vállalnak fotós munkákat. Őket a szakma (jó vagy nem jó) iparosoknak ismeri.
A profi ÉRTÉKET teremt. Odafigyel az egyéniségedre, ami visszaköszön a retusált képeken. Elég határozott és magabiztos a tudásában, a nehezebb helyzetekre is hamar megoldást talál. Az egyik szakmai tanárom szavai még mindig a fülemben csengnek:  a jó fotót a jó fotós a fejében már előre látja. Az elképzelései megvalósításához tudja milyen eszközt használja: melyik fényképezőgép, melyik objektív, milyen expozíciós adatok, milyen megvilágítás vagy egyéb kiegészítő felszerelés. És még hosszasan sorolhatnám.
Sajnos az amatőrök és a megélhetési szakemberek csupán a képek számát gyarapítják legtöbbször.

AZ ÉRZELMEKRŐL

A profi fotós folyamatosan keresi az egyedi, spontán és természetes pillanatokat. A fotóinak legtöbbje érzelmekkel vannak tele, és a művészi megközelítés is közel áll hozzá. Az a célja, hogy különleges emlékeket adhasson egy csodás nap emlékére. Erre csak az képes igazán, akinek megfelelő rutinja és tapasztalata van az esküvők terén. Emocionális és egy hullámhosszon tud létezni Veletek. Személy szerint azt gondolom, hogy ehhez elengedhetetlen az előzetes személyes találkozó.

Válasszatok olyan szakembert, akinek a képei mesélnek Nektek is, megérint benneteket, szimpatikusak vagytok egymásnak! Ő lesz az, aki hangulatában meg tudja ragadni azt, ami Veletek fog történni, hangulatában meg tudja ragadni a pillanataitokat, a személyiségeiteket.

Bízom abban, hogy e két bejegyzéssel megkönnyítettem számotokra a keresgélést.
Kellemesen izgalmas készülődést kívánok!

Facebook esküvői képek
Nézd meg egy vékony metszetét az esküvői fotóimnak zenével!
Ajánlatkérés: 
    Nincsenek megjegyzések

    Hozzászólás írása

    Pin It on Pinterest