A színek jelentősége a fotózáson

Miért fontosak a színek a fotózáson?

Színek harmóniája, diszharmóniája

A színeknek fontos szerepük van életünkben. Befolyásolják a hangulatunkat, szimbolikus jelentést kötünk hozzájuk, de betegségek gyógyítására is használjuk. Energiát sugároznak, de el is vehetik azt tőlünk. Javíthatják közérzetünket, vagy le is ronthatják azt. És fontos szerepet töltenek be azok számára, akik vizuális területen dolgoznak, így nekünk, fotográfusoknak is.

A kiválasztott színeknek jelentőségük van a különböző fotózások alkalmával viselt öltözékek tekintetében. Egy adott szín jelen lehet az esküvői a sminkben, a meghívón, a dekorációban, az esküvői torta kapcsán, mellyel egységet, harmóniát teremthetünk egy fontos napon. A színek harmóniájával nyugalmat, békességet, üdeséget, melegséget, könnyedséget fejezhetünk ki a képeken, míg a színek ellentétével vadságot, vidámságot, lendületet, ridegséget, nyomasztó hatást. Ugyanígy a hideg és meleg színekkel is befolyásolhatjuk fotóink hangulatát.


Öltözködésünket befolyásolja az is, hogy egyénenként eltérőek a kedvenc színeink és befolyásolja aktuális hangulatunk, illetve a különböző alkalmak is. Ezt az érzést a hölgyek jól ismerik 🙂 Ugye? 🙂

Partnereimnek, ügyfeleimnek mindig teszek javaslatot arra, hogy hogyan, milyen öltözékkel készüljenek a fotózásokra. Legyen az esküvői, eljegyzési, családi vagy gyermekfotózás. Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor ezeket a tanácsokat megfogadják. Jól érzékelhető örömmel tudom konstatálni ezeket a tényeket és nagyon inspirálóan hatnak rám.
Az alábbi felsorolás pedig szolgáljon alapul, hogy könnyebbé tehessem számodra a választást:
– egy tiszta színt párosíthatunk egy semleges színnel (pl. egy élénk szín a szürkével vagy pasztell barnával),
– egy tiszta színt kombinálhatunk annak különböző árnyalataival,
– egy szín mellé hasonló hideg, vagy meleg színek hozzáadásával (pl. narancs mellé piros és sárga),
– komplementer színpárosítással (lila-sárga, zöld-piros, kék-narancs) és ezek kevésbé telített változataival,
– a tiszta színeket párosíthatjuk csak tiszta színekkel, vagy
– a pasztell színeket párosíthatjuk csak pasztell színekkel.

Manapság az interneten is számlálhatatlan ötletet, inspirációt szerezhetünk esküvő, vagy más jellegű fotózás színeinek megtervezéséhez. No de nézzünk néhány saját példát!

Tuning autóhoz öltözve. Semleges szín tiszta színnel:

A pasztell színek harmóniája mindkét öltözetben és a gyönyörű őszi fényekben egy eljegyzési fotózáson:

Mariann szintén megfogadta tanácsomat és a fekete felső helyett egy okker pulcsit választott a pocakfotózáshoz. A pulcsi színe szép harmóniát alkotott a falevelek színével, a farmer és a kiscipő pedig az égbolt kékjével:

A semleges fehér jelenléte a zöld különféle árnyalataival, melyhez a családi fényképet is visszafogott színekkel dolgoztam ki:

Beáék türkiz zöld színű ruhákat választottak a közös fotózáshoz, melyhez egész véletlenül egy hasonló türkiz zöld pokróc is előkerült a polc mélyéről (oké! Tudom, hogy nincs rajta a képen, de ez a fotó jobban tetszett 🙂 :

Egyik nagy kedvencem. A pasztell színek gyönyörű harmóniája, mely erősíti modelljeim kapcsolatát, mozdulatát, arckifejezését amikor az eljegyzési fotókat készítettük:

Egy elegánsnak mondható, visszafogott színpárosítás. Szintén semleges szín párosítása egy majdnem tiszta színnel. A homokszínű ruhadarabok színek visszaköszönnek az épületek vakolatán, az útburkolaton és a háttérben látszódó Bazilika homlokzatán:

Egy klasszikus páros. Kék és fehér. Farmer és tüll:

Editék is a kék mellett döntöttek, amely szín jól áll férfinak és nőnek, gyermeknek és felnőttnek egyaránt:

Egy esküvői fotó. A lila szín végigkísérte az egész napot a dekoráción, a menyasszonyi és koszorúslányok öltözetén keresztül a virágcsokorig, meghívóig, ültetőkártyáig, mindenhol:

Egy kicsit bátrabb színkombináció. Egy semleges fehér a pasztell világoskékkel és a telítettebb magentával:

És a festészet három alapszín pasztell verziója. A sárga, a kék és a piros jelenléte egy másik pocakfotózáson:

Diáék pedig nagy meglepetést okoztak rózsaszín ruháikkal és kiegészítőikkel, de nagyon örültem annak, hogy ennyire készültek a fotózásra 🙂 A rózsaszín a vidámságot erősíti, a zöld színű háttérrel pedig dinamikát adott a képeknek:

Te melyik színt viseled legszívesebben? Milyen ruhában jönnél fotózásra?

    Nincsenek megjegyzések

    Hozzászólás írása

    Pin It on Pinterest