A Turai Schossberger – ma Botaniq – Kastély, mint esküvői és fotózási helyszín

Turai Schossberger kastély, mint esküvői kreatív fotózási helyszín

Történelmi tények
A kastély stílusát tekintve a francia Loire menti épületeket idézi és Magyarország egyik gyöngyszemeként tartják számon. Építését 1883-ban kezdték el. Azzal kapcsolatban, hogy ki volt a tervező, eltérő információkat találtam az interneten. Egyesek Ybl Miklóst, mások Bukovics Gyulát jelölték meg. A megrendelő személye viszont bizonyos: báró Schosszberger Zsigmond kereskedő volt, aki feleségének szánta ezt az építészeti remeket.
Használták németek és oroszok is főhadiszállásként a II. Világháborúban, és kórházként is funkcionált. Sajnos az állapota egyre csak romlott. 1958. óta volt műemlék épület, de eléggé elhanyagolták egészen 2005-ig. Ekkor kezdődött a felújítási folyamat, ami 2020-ban befejeződött. Egyúttal új értelmezést kapott a teljes állagmegóvás és teljesen eltérő funkciók mellett.
A Botanique Turai Kastélyt ez évtől új esküvő- és rendezvényhelyszínként lehet igénybe venni és látogatni, 19 vendégszobával, az udvaron légkondicionált rendezvénysátorral, SPA-val és kültéri medencével.

A Turai Kastélyhoz fűződő személyes élményeim

Őszintén bevallom, hogy nem emlékszem melyik évben jártam először ebben a varázslatos épületben. Már igen régen volt, az biztos. Arra viszont jól emlékszem, hogy annyira nagy hatással volt rám, hogy csak kapkodtam a tekintetem a legapróbb részletektől a hatalmas terekig. Ilyen a Pálmaház vagy a bejáratnál lévő monumentális lépcsőház. Teljesen lenyűgözött a maga kopottas megjelenésével. A későbbiekben megismerhettem az épületet szinte minden zeg-zugát. Mindegy milyen évszakban, napszakban vagy időjárási körülmények között látogattunk oda, az épület belső terei mindig más és más arcukat mutatták meg. Azon szerencsések közé tartozom, akik bepillantást nyerhettek a nagyközönség előtt elzárt területekről is. Ezt pedig szeretném megköszönni Tordai Anna irodavezetőnek!

Egy egyedi esküvői fotózási élmény

2015-ben hatalmas szerencse ért. Szeptember 5-ére 4 ajánlatkérés érkezett esküvői fotózásra. Ebből ketten konkrétan jelezték, hogy mindenképpen engem szeretnének fotósuknak. Mindkét párossal találkoztam, mindkét pár nagyon kedves volt. Minden adott volt a közös ünnepléshez. Mégis meg kellett hoznom egy kellemetlen döntést. Csak egy pár felkérésének tehettem csak eleget. Akik akkor elutasításra kerültek, 3 napig nem is válaszoltak, pedig nagyon igyekeztem tapintatos maradni és nagyon rossz érzés fogott el. Mígnem érkezett egy email Tőlük, hogy adjam meg a szeptemberi szabad dátumaimat és átszervezik a nagy napot. Így lett szeptember 12-e az Ő napjuk. Majd jött a következő meglepetés a szervezés során: a Turai Kastélyban lesz a polgári szertartásuk. Jól emlékszem, hogy az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk. 5-én borús, esőcseppes napunk volt. A választott esküvői helyszínek szempontjából viszont ez teljesen irreleváns volt. 12-én is esősen indult a nap, de végül csodás napsütés lett a legfontosabb események időtartamára. Nos?. Azt hittem Velük zártam a Kastélyban történő esküvői fotózásokat. De ezzel a kellemes meglepetéseknek nem volt vége.

A kapcsolatot – ha nem is havi szinten -, de tartottuk. Nemrégiben arról értesítettek, hogy hosszú várakozást követően babát várnak. Yuhúúú! Majd egy fontos kérdésükre (miszerint 5 nap múlva van-e szabad kapacitásom?) igennel válaszoltam. És kiderült, hogy Kriszti aznap ünnepli a születésnapját is. Ajándékul egy Kastélyos hétvégét és egy fotózást kapott a férjétől. Így tehát a Kastély új életét is velük kezdhettem.
Ezúton is sok boldogságot és jó egészséget kívánok, sok szeretettel!

Akkor és most ? élmények megosztása esküvős képekkel

A Kastély ódon, sejtelmes, sokat rejtő hangulata, titkokkal teli szobái és termei eltűntek. Ez nagy fájlalom és elszomorít.
Varázsa olyannyira erős volt, hogy akiknek ezen helyszínt javasoltam kreatív fotózási célra, gondolkodás nélkül igent mondtak. Az ember teljesen szerelmes lett az épületbe. A belső terek méretei, az eredetileg 98 helyiségből álló épület, azonnal magába szippantotta és rabul ejtette a látogatót. Néhol felfedezhető volt ornamentika a falon, a sok pókháló a festéktől már teljesen megkopott ablak és ajtókereteken. A padlásrészen az akkori építészetre jellemzően rengeteg homokot, máshol a lakkozást elvesztő parkettákon bukdácsoltunk. Pedig az épület egészét fényűzésre tervezték, és a kor legkorszerűbb vívmányait rejtette magában. A ma embere erről már csak halványan tud képzelegni, de megmaradt az utókor számára számos fotó és emlék. Boldog vagyok, hogy ennek részese lehetek.

Pazar lett a felújított épület kívül, belül, ápolt és gondozott parkkal, a jelenkor minden luxusával és igényével. Sok apró eredeti rész és díszítőelem is megmaradt a restaurátorok gondos munkájának köszönhetően. Egyedileg tervezett bútorokkal, igényes kivitelezéssel találkoztam.
Ami számomra a legmeghatározóbb volt és lesz összességében, az a fények játéka az épületen belül. Most is csodálatos és új izgalmakat rejt magában.
Mégis egyik szemem sír, mert azt a varázst már soha többé nem kaphatjuk vissza. A másik szemem mosolyog, mert megmentésre került egy fantasztikus, mesébe illő épület a jövő számára.
A mostani fotózás során fura és paradox, mégis boldog érzések töltöttek el bennünket. Bevillantak kedves emlékek, pózok, fényviszonyok azokon a helyszíneken, ahol korábban is készültek felvételek. Egyszerre voltunk a múltban és a jelenben.

Kellemes időtöltést kívánok az alábbi képek nézegetéséhez! Remélem a bejegyzés a Te tetszésedet is elnyerte. Megtisztelsz ha megosztod másokkal is! Ha pedig az esküvődet ide szervezitek, örök élményt kaphatsz mind a Kastély dolgozói, mind a fotóim által.

Esküvős portfólióm
További esküvős képek az instán

1Hozzászólás
 • nil

  2021. július 9. @ 13:33 Válasz

  Köszönöm szépen ezt a bejegyzést. Varázslatos, mágikus hely volt ez, én csak egyszer jártam ott, egy őszi, nagyon hideg napon, ahol csak hárman voltunk összesen az ódon falak között. Azóta is elsírom magam, ha csak eszembe jut, olyan hihetetlen erővel tör rám a hely varázsa.
  Azok a falak beszéltek hozzám, amit azelőtt soha egyetlen épület sem tett meg. Pedig annyira nem régi épület, és mégis. Mi is fotóztunk ott, saját célra, nem esküvőre, alig akartuk ott hagyni, pedig majd megfagytunk, olyan hideg volt ott bent.
  Nagyon-nagyon sajnálom, hogy ezt a förmedvényt csinálták belőle. Szerintem borzalmasan néz ki. Kívülről giccsparádé, belülről egy átlagos luxushotel, amivel tucatszám találkozik az ember szerte a világban. Semmi extra, semmi különleges. Tucat. Sosem szállnék meg benne, azelőtt meg sokszor eszembe jutott, milyen jó lenne ott aludni a düledező jéghideg falak között egy hálózsákban… Szívem szakad meg, de tényleg.
  A fotók csodálatosak, tényleg, a fények, a beállítások, minden…

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest