Az esküvői fotók stílusa – Glamour vagy fotózsurnaliszta?

Szerencsére nem vagyunk egyformák, egyforma vérmérsékletűek, nincs egyforma ízlésünk sem. Nem vagyunk egyformán képesek arra, hogy a fényképezőgép és a fotós előtt pózoljunk akár a magunk, akár kedvesünk kedvéért, nincsenek egyforma igényeink az esküvői fotókat illetően sem.

Épp ezért korántsem mindegy kit fogadtok fel esküvői fotográfusnak és milyen elvárásaitok vannak vele szemben. Az alapvetően két, de egymástól jól elkülöníthető stílusnak (ez a glamour és fotózsurnaliszta) megvan a maga nehézsége, illetve szépsége mind részetekről, mind az esküvőfotós részéről. Kevés számú fotós mondhatja el magáról, hogy mindkét stílusban otthonosan mozog.

A glamour stílusú fotókhoz az alapos körültekintéssel, erre a célra legmegfelelőbb helyszín(ek) kiválasztása fontos szempont. Ez sokszor nem is olyan egyszerű mint gondolnátok, hisz szükséges hozzá az esküvői fotós „szeme”, továbbá a legtöbb alkalmas helyszín  engedélyköteles és legtöbbször csak anyagi ellenszolgáltatásért vehető birtokba korlátozott ideig. Ez alaposan leszűkíti a kiválasztott helyszínek számát.
Első lépésként azonban el kell döntenetek, hogy képesnek érzitek-e magatokat a feladathoz, mert a Rátok háruló feladat sem könnyű. A fotózás ideje alatt különböző instrukciókat kapsz a pózokhoz, el kell viselned az időjárás okozta nehézségeket. Szükséges a jó állóképesség, önbizalom, türelem és elhatározás.
Szép számmal voltak olyan menyasszonyaim, akiknek a pózolás nem okozott különösebb nehézséget, sőt a mozgáskoordinációs képességük nagyon kifinomult, átlagon felüli. Ők az exhibicionisták, extrovertált típusúak. Ennek ellenére mindig is arra törekedtem, hogy ez a pózolás ne a kamerának szóljon.

fotozsurnaliszta_eskuvoi_fotok_85616

A fotózsurnaliszta (dokumentarista) stílusú esküvői fotós a saját látásmódja szerint fogja megörökíteni a napotokat. Ehhez egész napos koncentrálásra, éberségre van szükség. Kívülállóként pedig képes mélyen (mélyebben) átérezni a Ti és rokonaitok lelki állapotát, képes visszaadni a hangulatot, a meghittséget, vidámságot, szeretetet…. Az ő titka az átélés, a látásmód és a gyors döntésképesség. A másodperc tört része alatt kell az adott körülmények között a felvételt megkomponálnia anélkül, hogy beleszólna az események folyamatába. És úgy kell komponálnia, hogy a képről azt is el lehessen mondani: több, mint egy jól elkapott pillanat.


A glamour fotózáshoz viszonyítva ezt a képességet nehezebben lehet elsajátítani. Fejleszthető, tanítható, de ez a képesség nincs meg minden fotósban. A glamour stílushoz a fotós elleshet vagy megtanulhat trükköket-praktikákat, megpróbálhat lemásolni más fotókat, de a fotózsurnaliszta stílusban dolgozó fotósnak nincs ilyen lehetősége.
Döntsétek el, milyen stílusú fotókat szeretnétek az esküvőtökről! Üljetek le egy cappuchino mellett beszélgetni néhány kiválasztott fotóssal! Akkor jártok jó helyen, ha nemcsak és nem elsődlegesen a fotózás üzleti részéről fogtok beszélgetni. Ha vannak történetei, sok-sok tapasztalata, és megoldásai a nehézségekre. Készen állsz? Én igen! 🙂

    Nincsenek megjegyzések

    Hozzászólás írása

    Pin It on Pinterest