Érzéseinkről az esküvő kapcsán

A Győr Plusz rádió reggeli élő műsorának vendége voltam nemrég.
A műsorban elhangzott egy kérdés, melyre határozott választ nem tudtam adni. Arról kellett volna mesélnem, hogy mik az aktuális trendek a mai esküvőfotózásban. Bevallom most sem pontosan, de ez a kérdés elindított bennem egy gondolatmenetet. E cikk beleillik a néhány hete indított sorozatomba is, mellyel könnyebbé szeretném tenni az esküvőjükre készülődő párok számára többek között a fotósválasztást is. Remélem sikerül némi iránymutatást adnom.

Az esküvőfotózás trendiségét talán a divathoz tudnám legjobban hasonlítani.  Aki nem szakmabéli (stylist, divattervező, textiltervező, stb) nehezen igazodik ki, nehezebben találja meg a számára legelőnyösebb, egyéniségéhez illő divatstílust. Ezzel a jelenséggel magam is szembesültem, és szenvedek tőle már pár éve. Egymást érik a ruházati üzletek zavarba ejtően sok és széles árukínálattal. Ha körülnézünk az interneten, az esküvőfotózásban is hasonlóan bőséges kínálatot fogunk találni digitális képek formájában. A kínálatban legnagyobb arányban olyan munkákat fogunk találni, melyek egyik stílushoz sem köthetők, és kevésbé vannak ránk hatással. Találhatunk olyanokat, melyek túlszaturáltak, vagy kevésbé színesek. Harsányak, vagy visszafogott eleganciát mutató fotók. Találunk bohókásat, vidámat, őrültködőset, romantikusat, vagy épp ízléstelenséget mutató esküvői képeket. Lehetnek puszta dokumentációk, lehetnek hatásvadász kidolgozású fotók, melyek inkább csak érzékszerveinkre hatnak,  és nem az érzelmeinkre. Szerencsére szép számban vannak fotós tehetségek, akiknek munkája kiemelkedik az átlagból, egyediségük távolról is felismerhető. Találhatunk olyan fotókat is, melyek visszaadják a nagy nap minden szakának hangulatát.  Jómagam is közéjük sorolom magam. Szeretem ezt az irányvonalat megtartani, mert a divatirányzatok jönnek-mennek, az érzéseink megmaradnak.

Egy-egy esküvő megtervezése során lehet az aktuális trendeket követni a ruhában, dekorációban, helyszínben, zenében, színekben, és a fotózásban is. Visszagondolva a saját életem egy-egy meghatározó szakaszára, akkor eszembe jutnak azok a korszakok, melyekre örömmel és mosolyogva gondolok vissza, de olyanok is vannak, amiket nem szívesen idézek fel. Hogy hogy jön ide az esküvőfotózás stílusa? Néha az ember elhamarkodott döntéseket hoz. Van, hogy első látásra beleszeretünk valamibe. Rögtön a magunkénak szeretnénk tudni, minden követ megmozgatunk, hogy a magunkénak tudhassuk az áhított darabot, de a vásárlást követő első …. na jó nem, csak a második pillanatban már visszacsinálnánk az egészet. Ugye ismerős? 🙂 Az esküvőt illetően bizony nem szabad ilyen elhamarkodott döntéseket hozni, hisz ez egy olyan napja életünknek, melyre hosszú ideig fogunk emlékezni.

De térjünk vissza az első bekezdéshez! Az esküvőfotózásban számomra van egy állandó tényező, ami nem változott már évezredek óta. Ezt a tényezőt csak nagyon nehezen tudja megváltoztatni külső hatás, de néha még önmagunk is nehezen tudjuk kontrollálni különösen akkor, ha szerelmesek vagyunk. Igen, ezek az érzéseink, érzelmeink. Egy esküvői képanyagnak sok mindent vissza kell adnia, de leginkább azokat az érzéseket, melyeket két szerelmes ember egymás iránt érezhet. Ez az érzés lehet romantikus, szenvedélyes, vad…. Számomra ez a legfontosabb az esküvőfotózásban, mert ….. -talán a koromból fakadóan-  tudom, hogy ezeket az érzéseket képeken keresztül visszanézve olyan emlékeket juttatnak eszünkbe, melyeket szívesen fogunk majd nyugdíjas korunkban is felidézni. Ezeket az érzéseket senki és semmi nem veheti el tőlünk.

[Contact_Form_Builder id=”2″]

Nemsokára vége az esküvő kiállítások időszakának és kezdődhet a szervezés komolyabb szakasza.
Szívből kívánom, hogy mindenki megtalálja magának a legjobbat mind ruhában, mind dekorációban, mind helyszínben, mind stílusban és persze fotóban is!
A cikkhez kapcsolódóan pedig két bejegyzést is olvashattok itt és itt .

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest