Esküvőfotózásról nagyon tömören

Hová tart az esküvői fotózás és hol lesz a vége?

Évek óta és ezért egyre többször hallom kollégáimtól, hogy nincs inspiráció, nem tudnak újat és jót alkotni. Nincs olyan esküvői kép, amitől a megrendelők, vagy a kollégák lélegzetét elállíthatnánk mi, esküvőfotósok.
Azt gondolom, hogy ez részben annak köszönhető, hogy a tengerentúlon és nyugat-európában 25-30 év alatt zajlott le egy jelentős mértékű stílusbéli átalakulás. Ezzel szemben az idehaza tapasztalható metamorfózis pusztán néhány év leforgása alatt ment/megy végbe. De! Ez a változás felszínes. Részleges “adatvesztéssel” járt együtt. Hisz rövidebb idő alatt végbemenő módosulás esetén nem lehet mélységekről beszélni.

eskuvofotozas-94410
Ennek oka többféle és összetett

Vegyük első példának hazánk politikai változásait. A rendszerváltás után még hosszú éveken keresztül érezhettük az előző rendszer korlátait és korlátozásait. Aztán itt van ez a “fránya” internet, ami nélkül most nem tudnám megosztani a gondolataimat Veletek. 25-30 éve még igen gyerekcipőben járt a számítástechnika (itt természetesen a magyar helyzetre gondolok). Míg manapság már idehaza is szinte minden háztartásban jelen van és az életünk részévé vált. A világháló segítségével a változások sokkal de sokkal hamarabb jutnak el távolabbi vidékekre (is). Példának említhetjük a digitális fotózás irtózatos mértékű fejlődését is. Ezt talán nem is kell részleteznem. Manapság már mindenki – még a nagyik is- készít valamilyen eszközzel fotókat.

Számomra nagy kihívást jelent, hogy amely esküvői fotótól 3-4 évvel ezelőtt még elakadt a szavunk,

azt ma már kevésbé értékeljük.  Ami rendjén is van. Vagy nincs. Mert nekem 2007-2008-ig visszamenőleg is vannak fotóim, amelyeket szakmai szemmel még mindig tudok értékelni. Legfeljebb a kidolgozást készíteném másképp.
Az is rendjén van, hogy mindig újat kell alkotni azért, hogy egy lépéssel ?vagy kettővel- mindig előrébb álljunk, irányt mutathassunk a pályakezdő fotósoknak.
De ettől ezek a fotók már nem jó fotók és nem kiváló fotográfus kezei közül kerülnek ki? Dehogynem! Sajnos azonban azzal, hogy a szakma egyre népszerűbb lett, egyre jobban előtérbe és többségbe kerülnek azok a fotók, amelynek nincs mondanivalója. Amelyekben nincs koncepció, netán gyenge replikák…. És ki tudja ennek a folyamatnak mikor lesz vége, hol lesz a vége… igényesen, vagy nagyon gyenge kivitelezésben. A fotók elvesztik igazi értéküket, egyediségüket.

eskuvofotozas-90930
Felgyorsult világot élünk

Ahogy elrohanunk egymás mellett az utcán, ahogy elsiklunk emberi érzéseink mellett,  ugyanúgy nem veszünk szemügyre egy-egy jól megalkotott fotót sem. Talán mert azt gondoljuk, hogy korábban már láttuk valahol. Ebben a digitalizált világban már nehéz azt mondani egy fotóra, hogy nem hasonlít valaki máséra. Szinte képtelenség szűziesen újat alkotni.
Azonban van itt egy dolog, amitől azt érzed, hogy: igen! Ez az! Erre vágytam! Ez pedig az a természetes önmagad, amiért Téged szeretnek a környezetedben élők. Ehhez azonban jól meg kell választanod azt a fotóst, akire rábízod az esküvőd fotózását.

Egyre többször találkozom hiteltelen, workshopokon készült referencia fotókkal. De mire rájössz, hogy rossz döntést hoztál, a napot már nem tudod megismételni.
A döntés a Te kezedben van! A Nagy nap attól lesz vidám, meghitt, szép emlékekkel teli, felhőtlen és gördülékeny hogy kik lesznek a vendégeid, és milyen a személyisége a választott szolgáltatóknak.
Nézd meg zenés összeállításaimat a régebbi és az újabb esküvőkről! Tetszett amit láttál? Kérj ajánlatot esküvői fotózásra! Írd meg a dátumot, a vendégeitek létszámát, a pontos helyszíneket! Írd meg azt is, amit fontosnak tartasz megosztani velem!

    Nincsenek megjegyzések

    Hozzászólás írása

    Pin It on Pinterest