Esküvőfotózásról nagyon tömören

Hová tart az esküvői fotózás és hol lesz a vége?

Évek óta és ezért egyre többször hallom kollégáimtól, hogy nincs inspiráció, nem tudnak újat és jót alkotni. Nincs olyan esküvői kép, amitől a megrendelők, vagy a kollégák lélegzetét elállíthatnánk mi, esküvőfotósok.
Azt gondolom, hogy ez részben annak köszönhető, hogy idehaza az esküvőfotózás területén az a fajta átalakulási folyamat, ami a tengerentúlon és nyugat-európában 25-30 év alatt zajlott le, az Magyarországon tömörített formában, zip-pelve, részleges adatvesztéssel, néhány év leforgása alatt ment/megy végbe. De! Ez a változás felszínes. Hisz rövidebb idő alatt végbemenő változás esetén nem lehet mélységekről beszélni.

Ennek oka többféle és összetett. Vegyük első példának hazánk politikai változásait. A rendszerváltás után még hosszú éveken keresztül érezhettük az előző rendszer korlátait és korlátozásait. Aztán itt van ez a fránya internet, ami nélkül most nem tudnám megosztani a gondolataimat Veletek. 25-30 éve még igen gyerekcipőben járt a számítástechnika (itt természetesen a magyar helyzetre gondolok), míg manapság már idehaza is szinte minden háztartásban jelen van és az életünk részévé vált. A világháló segítségével a változások sokkal de sokkal hamarabb jutnak el távolabbi vidékekre (is). Példának említhetjük a digitális fotózás irtózatos mértékű fejlődését is. Ezt talán nem is kell részleteznem. Manapság már mindenki – még a nagyik is- készít valamilyen eszközzel fotókat.

Számomra nagy kihívást jelent, hogy amely esküvői fotótól 3-4 évvel ezelőtt még elakadt a szavunk

azt ma már kevésbé értékeljük.  Ami rendjén is van. Vagy nincs. Mert nekem 10-12 évre visszamenőleg is vannak fotóim, amelyeket szakmai szemmel még mindig tudok értékelni. Legfeljebb a kidolgozást készíteném másképp.
Az is rendjén van, hogy mindig újat kell alkotni azért, hogy egy lépéssel –vagy kettővel- mindig előrébb álljunk, irányt mutathassunk a pályakezdő fotósoknak.
De ettől ezek a fotók már nem jó fotók és nem kiváló fotográfus kezei közül kerülnek ki? Dehogynem! Sajnos azonban azzal, hogy a szakma egyre népszerűbb lett és ki tudja ennek a folyamatnak mikor lesz vége, hol lesz a vége…, egyre jobban előtérbe és többségbe kerülnek azok a fotók, amelynek nincs mondanivalója, nincs bennük koncepció, netán replikák…. igényesen, vagy nagyon gyenge kivitelezésben. A fotók elvesztik igazi értéküket, egyediségüket.

Felgyorsult világot élünk. Ahogy elrohanunk egymás mellett az utcán, ahogy elsiklunk emberi érzéseink mellett,  ugyanúgy nem veszünk szemügyre egy-egy jól megalkotott fotót sem. Talán mert azt gondoljuk, hogy korábban már láttuk valahol. Ebben a digitalizált világban már nehéz azt mondani egy fotóra, hogy nem hasonlít valaki máséra. Szinte képtelenség szűziesen újat alkotni.
Azonban van itt egy dolog, amitől azt érzed, hogy igen! Ez az! Erre vágytam! Ez pedig az a természetes önmagad, amiért Téged szeretnek a környezetedben élők. Ehhez azonban jól meg kell választanod azt a fotóst, akire rábízod az esküvőd fotózását.
Egyre többször találkozom hiteltelen, workshopokon készült referencia fotókkal. De mire rájössz, hogy rossz döntést hoztál, a napot már nem tudod megismételni.
A döntés a Te kezedben van! A Nagy nap attól lesz vidám, meghitt, szép emlékekkel teli, felhőtlen és gördülékeny hogy kik lesznek a vendégeid, és milyen a személyisége a választott szolgáltatóknak.
Nézd meg zenés összeállításaimat a régebbi és az újabb esküvőkről! Tetszett amit láttál? Kérj ajánlatot esküvői fotózásra! Írd meg a dátumot, a vendégeitek létszámát, a pontos helyszíneket! Írd meg azt is, amit fontosnak tartasz megosztani velem!
Atatvédelmi nyilatkozat

    Nincsenek megjegyzések

    Hozzászólás írása

    Pin It on Pinterest