Esküvői fotós választás

Egy nehéz kérdés, mely talán fel sem merült benned….. mostanáig. Avagy milyen hátulütői lehetnek, ha illetéktelenek számára szolgáltatsz adatokat és emiatt rosszul választhatsz fotográfust. Először azonban szeretnék tisztelettel adózni azon kollégáimnak, akikre jelen cikkem nem illik semmilyen tekintetben. A cikk csupán figyelemfelhívás azok számára, akik esküvői fotós választás előtt állnak.

Egy nemrégiben velem megtörtént eset kapcsán ragadtam magam elé a klaviaturát ismét. (Az esetet az érintettek azóta már megbeszélték egymással és minden félreértés tisztázódott.)

Vegyük alapul A és B esküvői fotográfust. A fotográfus sokat tapasztalt, gyakorlott, kellemes kiállású, intelligens fotográfus, aki megfelelően tud bánni a vendégeiddel, aki igazán kreatív, aki váratlan helyzetekben is feltalálja magát, aki rendelkezik megbízható felszereléssel és megfelelő technikai háttérrel ahhoz, hogy nyugodt szívvel nekiindulhasson egy felelősségteljes „munka” elvégzésének: az esküvő képekben történő megörökítésének. B fotográfus ígéretes fotós, ám nincs meg az a technikia és gyakorlati háttere, mellyel A fotográfus rendelkezik.

Tételezzük fel, hogy az árajánlatok beszerzése után B fotográfussal előbb találkozol mint A-val. B fotográfus –érthető okokból– el akarja nyerni a szimpátiátokat, szeretne ő lenni az a szerencsés, aki az Ti esküvőtökön jelen lehet. Ezzel tulajdonképpen nincs semmi baj. A baj akkor kezdődik, amikor –esetlegesen B fotográfus által feltett kérdésre, vagy anélkül–  kiszolgáltatsz számára A fotográfus árajánlatából olyan adatokat, mely nagy valószínűséggel nem lesz teljes körű és mert a Te fejed is tele van a szervezéssel kapcsolatos fontosabbnál fontosabb dolgokkal, a többektől bekért árajánlatokban szereplő adatok összekeveredhetnek a fejedben. Az elhangzottakból egy-két kiragadott mondatodat felhasználva és kihasználva B fotográfus megalkuszik alacsonyabb árban, vagy a szolgáltatások mennyiségében tesz számotokra kedvezményt.

Tedd fel magadnak a kérdést! Tudod-e, hogy a kedvezmények mögött mi rejtőzhet? Milyen fotókat szeretnél majd viszontlátni évek múltán az esküvődről? Kire bíznád magad szívesebben? Arra, aki 1-2 év fényképészeti gyakorlattal rendelkezik,  csekély 2-8 esküvővel a háta mögött? Vagy arra aki évtizedes tapasztalattal rendelkezik és nemcsak az esküvőfotózás területén, hanem más területeken szerzett tapasztalatait és gyakorlatát is hasznosítani tudja egy esküvői egész napos fotózás alkalmával? Olyan esküvőfotográfusra vágysz, aki  feltalálja magát olyan helyzetekben is, amikor már Te magad feladtad?
A végső döntés persze igen nehéz, hogy melyik fotográfust lenne a legjobb választani, hisz nem tudhatod előre, hogy a pénzedért mit kapsz majd. Mindenkinek fontos mire, mekkora összeget költ egy esküvő költségvetéséből. Ez teljességgel elfogadható.

Ruhaneműt lehet vásárolni az Asia Center-ben is, de lehet vásárolni világmárkákat képviselő üzletekben is. A különbség első látásra csak egy hozzáértőnek szembetűnő. A minőségi különbséget akkor fogod felfedezni, amikor a vásárolt terméket kimosod és engedi a színét, vagy szétfoszlik a varrás mentén. Rövid időn belül hordhatatlanná válik, így kénytelen-kelletlen másik ruhadarabot kell vásárolnod. Nos hasonló a helyzet az esküvőfotósok esetében is. Az olcsóbb sokkal drágább lehet. A másság csupán abban rejlik, hogy B fotográfus választása esetén a többletkiadást nem bankókban, hanem az eszmei értékben és bánatban fogod számolgatni.

Színtiszta jó tanácsom –amennyiben megteheted– találkozz személyesen azokkal fotográfusokkal, akiktől árajánlatot kértél be. Kérj teljes anyagot néhány esküvőjéről! Nézd meg hány menyasszony arcával találkozol egy-egy weboldalon. Gyanús esettel állsz szemben, ha kevés menyasszonyról találsz fotót. Más fotós ajánlatát pedig tartsd magadban, mert a vesztes nem B fotográfus lesz, hanem Te magad!…..

  Egyre több alkalommal kell találkozunk (kollégáimmal egyetemben) esetekkel, amikor a kellő tapasztalat nélkül munkát vállaló fotográfusok weboldalain látható fotók némelyike nem valós esküvőn, hanem workshop-on készült  –jobb esetben tényleg tapasztalt és kiváló– fotográfus vezetésével és iránymutatásával, továbbá fizetett modellekkel. Tudom, ezt kiszűrni szinte lehetetlen. Épp ezért nézz körül minél több weboldalon, mert előfordulhat, hogy több oldalon is találkozol ugyanannak a menyasszonynak az arcával.

  Jómagam sosem vettem részt egyetlen workshopon sem. Lehet, hogy egyszer még büszke leszek erre? 🙂 (A szerző megjegyzése: már részt veszek workshopokon 🙂 2013 óta. Előadóként!)
  Ezek után mit is kívánhatnék, mint kellemes böngészést. Dönts okosan! Ez nem a káendhá!

  6 hozzászólás
  • Robert Szegfi

   2011. április 12. @ 19:21 Válasz

   Micsoda igazságok! Like!

  • Dégi Attila

   2011. április 13. @ 11:11 Válasz

   Hasonló bejegyzés írásán törtem a fejem én is a napokban. Minél többen írunk erről a fontos dologról, annál erősebb súlya lesz. 🙂 Örülök, hogy felhívtad a párok figyelmét a minőségi különbségekre! bááár… úgy tapasztalom, hogy ezt egyre jobban tudják Ők is. 🙂

  • Kovács István

   2011. május 13. @ 07:11 Válasz

   Szia Mona !

   Tetszik a bejegyzés, teljesen igazad is van..csak azt felejted el hogy valaki tényleg csak azt teheti meg hogy az Asia Centerben vásároljon ruhát..az ne hordjon inkább semmit, járjon meztelenül ? Megértem azokat akiknek nincs 60-70e< több pénzük fotósra, de vendég Picsta bácsi képeinél jobbat szeretne. Ez is egy álláspont.

   Üdv. István

  • mona

   2011. május 13. @ 21:53 Válasz

   Szia István!

   Köszönöm a hozzászólásodat. És hogy a kérdésedre válaszoljak: nem.
   És a cikk írásakor nem felejtkeztem el azokról sem, akiknek az anyagi lehetőségeik szűkösebbek.
   A cikkem nem erről és nem ellenük szól, hanem segítségül azoknak, akik még nem választottak fotóst. A cikk szólhat ugyanúgy a pároknak, mint fotós kollégáknak is.
   Nem is azt céloztam, amire a kérdésed irányul, hanem arra, hogy miért ne szolgáltassunk ki másokról információkat. Könnyen lehet, hogy saját magunknak okozzuk ezzel a legnagyobb “bajt”.

   Mona

   Egyébként sok dolog van az ember életében, amiből szeretne jobbat, tartósabbat, drágábbat, a minőségit…. Mindenki maga dönti el (vagy az élet 🙂 ), hogy mire mennyit költ saját háztartásán belül.
   Mindenkinek jogában áll döntést hozni arról, hogy pl. egyszerűen csak jól akarja magát érezni az esküvője napján, és ezért többet költ zenekarra vagy DJ-re, vagy olyan fotókat szeretne, melyeket szívesen nézeget évek múltán is. Egy ilyen párosomat fotóztam nemrégiben, akiknél az esküvői költségvetés egyáltalán nem volt magas, mégis számukra a fotók voltak fontosak, nem a csokiszökőkút a sarokban.

  • B. Petra

   2011. május 23. @ 11:27 Válasz

   Én a másik oldalon állok, vagyis a 3. oldalon, mint házasodni készülő. 🙂 A poszt minden szavával egyet értek. Igen, a környezetemben is egyre több pár látja be, hogy a fotók fontosak és inkább lemondanak az általad is említett csokiszökőkútról vagy a kívánságlámpásokról a minőségi fotók javára, ha választani kell. Sok az önjelölt fotós, dj, etc. Én azt is megértem, hogy el kell kezdeni valahol, de a kezdet nem azt jelenti, hogy 60-100e-ért vállalnak munkákat, hanem esetleg olcsóbban vagy neadjisten ingyen, mert a tanulás alázattal és áldozattal jár. Arról nem is beszélve, hogy ez is egy olyan szakma, amit kizárólag a pénzért el se kezdjen az ember.
   Üdv. Petra

  • mona

   2011. május 23. @ 16:02 Válasz

   Petra!
   A véleményeddel teljesen egyet értek, különösen az utolsó mondatával.
   A bejegyzéshez még hozzá tartozna, hogy a magas színvonalat képviselő fotók mögött mennyi munka áll. Sokak ezt nem tudják, nem is tudhatják. És ez a természetes. Aki esküvőfotózásra adja a fejét, annak viszont tudnia kell.
   Azonban mindez véleményem szerint nem tartozik a “vevőre”. (Szívem szerint azonban -sok kollégámmal egyetemben- örülnék, ha szélesebb körökben is elterjedne, hogy az esküvői képanyag elkészítése nem csupán a felvételek elkészítéséből és a selejtes képek törléséből áll.

   Maradva a hasonlatnál: az Ázsia Centerben megvásárolt ruházati cikket gyártó cégek esetében csak alapszintű minőségi követelmény áll fenn, a felhasznált alapanyagok sem minőségi termékek, továbbá az árucikket jobb esetben tanult, de nem képzett munkások állítják elő. Minőségi termék esetén a felhasznált alapanyagok a drágább árkategóriába tartoznak, a terméket előállító munkás magasan képzett szakember, akit a munkájáért és szakértelméért, gyakorlatáért jóval magasabb munkabérrel jutalmaznak. Azt hiszem folytatnom nem kell…

   És még egy utolsó gondolat. Nem elég egy esküvőt igényesen kidolgozott fotókkal megörökíteni, nem csak dokumentálni kell az eseményeket, hanem a képekkel az érzéseket is vissza kell adni. Tudni kell visszaadni.

   Mona

  Hozzászólás írása

  Pin It on Pinterest