Esküvői riportfotózás

Százszor százféleképpen megírták már, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni miért ne bízzátok Jóskára a vacsora fotózását. Jóska lehet, hogy jól ért a fényképezéshez. Vannak jó meglátásai. Netán még egy jó fényképezőgépe is van. De vajon elég jó-e? Van-e elég gyakorlata a riportfotózásban?

A különbséget ezúttal inkább képekkel illusztrálom, mint szócsépléssel. Egyik esküvőn professzionális felszerelésem mellé elvittem magammal egy további vázat is. Ez egy félprofesszionális (belépő szintű) fényképezőgép. Megpróbáltam vendégként (is) fotografálni. (Szerintem az eredmény lehetett volna „jobb” is :-))
Íme egy templombelsőről készített felvétel az amatőr géppel:

Így a monitoron (kijelzőn) semmi kifogásolnivalót nem látni rajta. A különbség a részletekben rejlik. Az alábbi két fotó közül az első képet az amatőr fényképezőgéppel és úgynevezett kit-objektívvel készítettem. A második professzionális felszereléssel készült. Mindkét felvétel nagyjából azonos teret mutat a templom belsejéből és igyekeztem nagyjából ugyanazt a részletet 100%+os nagyításban kivágni a képből. Egyik képen sem történt utómunka. Íme az eredmény: (a lépcsőn látható virágcsokron látszik a legjobban a különbség.)

A következő két felvétel professzionális felszereléssel készült. Az első kép kidolgozás és retus nélküli változat. Szándékosan választottam ezt a fotót, mert ellenfényben fotózni csak az tud, akinek van elég gyakorlata és tapasztalata.

A vacsora helyszíne a fények szempontjából nem volt a legrosszabb, de azt hiszem a különbség így is jól látható és érzékelhető az alábbi két felvételen.

Amit sosem fogsz látni: azokat a felvételeket, amikről Jóska azért marad le, mert a fényképezőgépe nem állított megfelelő gyorsasággal élességet, vagy használhatatlan felvételeket készített, mert az a felszerelés amivel dolgozik, nem alkalmas professzionális riportmunkára. Jóska valószínű az utómunkához sem ért kielégítő szinten, ha egyáltalán ért hozzá. Vajon rendelkezik-e a megfelelő programokkal? A képeidet megkaphatod utómunka nélkül is, de ha megfelelő szakembert választasz, nagy valószínűséggel a fotóidat egyesével fogja kidolgozni.
Győződj meg magad, hogy egyazon esküvőn készült felvételek között mekkora különbségek lehetnek!

2 hozzászólás
 • Orsi

  2011. július 24. @ 20:25 Válasz

  és pedig gyakran mondják, hogy “elég, ha az esküvőre jössz, a vacsorán és a bulin lesz bőven vendég, aki csinál képet”. hát, ha nekik megéri, ők tudják..:)

 • mona

  2011. július 25. @ 16:36 Válasz

  Kedves Orsi!
  Ahogy mondod. Bizony vannak, akik nem gondolnak bele, hogy a jó buliról, vagy a családias hangulatú vacsoráról a képeket utólag pótolni már sehogy sem lehet, mert Jóska is inkább jól akarta érezni magát, minthogy a fényképezőgéppel bajlódjon.

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest