Esküvőszervezés

Javában zajlanak az esküvőkiállítások, melynek kapcsán belebotlottam egy menyasszony aggodalmát kifejező hozzászólásába az egyik portálon. Erről pedig néhány gondolat eszembe jutott 🙂

Sokszor okoz dilemmát, hogy az esküvő szervezésében részt vegyen-e szakértő személy, vagy sem. Esküvőszervezővel vagy nélküle? Ettől függetlenül minden szolgáltató megosztja a maga szempontjából a legfontosabbakat, a saját tapasztalatait, ami által kisebb-nagyobb mértékben alakítják a nagy nap programjait. Ez alól én sem vagyok kivétel és szívesen segítek, amiben tudok.

Hasonlóan a fotós szakmához, az esküvőszervezők között is vannak jók, jobbak, még jobbak és a legjobbak. Vannak, akik erre születtek és vannak, akik nem. Vannak közöttük, akik fix munkadíjért végzik munkájukat és akik a különböző szolgáltatóktól származó jutalékért. Vannak kezdők és akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak. És bár a szakma jellemzően a hölgyeket vonzza, de ismerek férfi kollégát is közöttük.

Szalay_Mona_eskuvoi_fotomuvesz_52806

Az esküvő minden részletének megszervezése, koreografálása hosszú, bonyolult és szövevényes feladat. Nincs tökéletes ember, nincs tökéletes esküvő és nincs tökéletes szervezés sem. Kompromisszumokat kell kötnünk magunkkal és egymással annak érdekében, hogy a lehető legjobbat kihozhassuk a nagy napból.

Az esküvőszervező nyilván sok gondot levesz a házasulandók válláról, különösen azokban az esetekben, ha a fiatalok nagy távolságból szerveznek (pl külföldről), mert a rokonokat sem lehet a végletekig terhelni. Az esküvőszervezőnek jó a logisztikai és szervező képessége, rugalmas, illetve elég kreatív ahhoz, hogy más megoldásokat ajánlhasson, ha az elképzelés valamiért nem kivitelezhető. Jó kapcsolati tőkével rendelkezik, így a fiatalok egyéniségéhez passzoló szolgáltatókat tud ajánlani és a velük való egyeztetést is részben vagy egészben ő végzi. Mindez persze pénzbe kerül. Még akkor is, ha a munkájáért effektív munkadíjat nem kér. Ebben az esetben az ő fizetsége az általa kiajánlott más szolgáltatóktól származó jutalékból származik.

Sok szolgáltató viszont nem vállal szervezővel való közös együttműködést, ilyen esetben. Ez nagyban lekorlátozhatja a lehetőségeket számodra. De az is könnyen lehet, hogy olyan szolgáltatókat ajánl, akik nem tudják teljes mértékben teljesíteni az elképzeléseidet, mert még nem elég kiforrottak ahhoz és a jutalékért cserébe remélik a megrendelést. Ha az adott szolgáltató vállalja a jutalékot csalódhatsz ha kiderül, hogy kevesebbért is megkaphattad volna a munkáját, ha közvetlen őt keresed.

Nem rejtem véka alá a véleményem, hogy a fix munkadíjjal dolgozó esküvőszervezést preferálom, mellyel talán most szereztem magamnak néhány “ellenséget“. De van jó néhány esküvőszervező, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni. Volt, aki fix díjért és volt aki, jutalékos rendszerben dolgozott. Ott és akkor döntöttem, vállalom értük a felelősséget, mint jelen bejegyzésem következményeit is 🙂  Szólj hozzá! Biztosra veszem, hogy van véleményed! 🙂

Ha esküvőszervező mellett döntesz, keresgess a neten, de csak azoktól kérj ajánlatot, akiknek a weboldala elnyerte a tetszésedet, netán valaki ajánlotta, láttad már munka közben. Ezután következik a mérlegelés anyagi szempontból. A legvégén már csak néhányukkal találkozzatok, akik a legtöbb szempontból megfelelnek az elvárásaitoknak. A személyes találkozást követően könnyebben fogtok tudni döntést hozni arról, hogy ki lesz a legszimpatikusabb és legrátermettebb a feladatra.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a választási módszer más szolgáltatók esetében is jól beváltható!)

Szalay_Mona_eskuvoi_fotomuvesz_50226_

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest