Hogyan öltözz vendégként ha esküvőre készülsz

Mit vegyünk fel vendégként egy esküvőre?

Vannak-e szabályok az esküvői öltözet kapcsán?

Biztosan sokan vannak közöttetek olyanok, akik esküvőre lesztek hivatalosak az idei esküvő szezonban, talán többre is. Ilyenkor az emberben – különösen egy nőben- rögtön felvetődik a kérdés: mit vegyek fel?
Jelen bejegyzésben a képeken keresztül is informálódhatnak, gyűjthetnek inspirációt fiatalok, idősebbek egyaránt. Igyekeztem minél változatosabban összegyűjteni a képeket, melyek szolgáljanak most példáknak.

Általános alapszabály, hogy ne öltözzük túl a menyasszonyt, de illik a hétköznapi öltözethez képest ünnepélyesebben megjelenni egy ilyen eseményen, tehát a ruha stílusa illeszkedjen az esküvői megjelenéshez. Nagy illetlenség fehérben, vagy a menyasszonyi ruhával azonos színű ruhában megjelenni. A fehér színű kiegészítők viselése már megengedett.

Manapság már nincsenek annyira kötött szabályok semmiben, mégis a fekete színű ruha viselése másokban a gyászt, a szomorúságot juttathatja eszébe. Mai világunkban azonban már lehet annyira elegáns ruhadarabokat vásárolni fekete színben is, melyekről nem a negatív dolgok jutnak eszünkbe. De a feketét lehet helyettesíteni sötét árnyalatú színekkel is (sötétkék, barna, bordó, stb.) Szintén jó megoldás ha a  fekete alapszínben vidám minták láthatók.

Azt gondolom, hogy a túl élénk, harsány színű ruhák szintén nem esküvőre való öltözékek. Legalábbis nem a szertartások esetében, különösen nem az egyházi szertartásokon nem tartom helyénvalónak. Akinek van rá lehetősége, hogy egy napon két ruhát is viseljen, az ilyen élénk színű darabokat az esti partyn, bulin már bátran viselheti. Azok, akiknek nem áll módjában átöltözni, válasszanak maguknak egy alap ruhát, melyet különböző kiegészítőkkel (kardigán-blézer; magassarkú cipő vs. kényelmes, lapos sarkú cipő; eltérő stílusú nyaklánc, fülbevaló, karkötő, táska) varázsolhatnak  elegánsból divatossá.

A templomi szertartáson konszolidáltabban dekoltált, a vállakat elfedő ruhában, legalább térdig érő szoknyában illik megjelenni. A fedetlen vállak elfedésére azonban jó megoldás egy blézer, egy stóla, vagy bolero viselése.
Az esküvői party az egyik legjobb ismerkedési pont. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az öltözetünk azonos lehet azzal, amit bulikban, “disco”-ban viselünk. A túlontúl merész ruha szintén feltűnést okoz, ami rossz színben tüntetheti fel annak viselőjét a többi vendég, de leginkább a menyasszony és az örömszülők szemében.

Más stílusú, más mértékben elegáns ruhát kíván meg az illem akkor, ha egész napra, vagy csak a szertartásra vagy hivatalos. Egész napra szóló meghívás esetén lehet két ruhát viselni. Az egyiket az esküvő hivatalos eseményein (a szertartásokon, a fogadáson, gratuláción), a másikat az est táncos, bulis részén, amikor már mindenki oldottabb hangulatban van, esetleg az idősebb vendégek már nincsenek jelen.

Előfordulhat, hogy az ünnepeltek meghatározzák az öltözködés stílusát (tematikus esküvő). Néhány ilyen meghatározott stílusú esküvőben nekem is volt részem, és meg kell hagyni, hogy izgalmas élményeket nyújtottak.

Az írás elsősorban a hölgyek öltözködését boncolgatta, de fentiek igazak a férfiak viseletére is.
Ha úgy érzed valami fontos kimaradt a cikkből, szólj hozzá! 🙂

[Contact_Form_Builder id=”2″]

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest