Lengyel József a ?tortakirály?

A Torta és Karamell Szalon tulajdonosa (Korábban Karamell Józsi)

Szerintem mindenki tudja és ismeri őt már az egész országban és határon túl is.

Abban a hatalmas megtiszteltetésben lehet részem, hogy ?Lengyel József – Torta és Karamell?  címmel nemrégiben megjelent első könyvében jónéhány tortafotóm is felhasználásra került. Ez a pisztáciás kollekcióról készült kép azóta is az egyik kedvencem. Dupla oldalt kapott a könyvben <3

Józsival a kapcsolatom nagyon régre nyúlik vissza. Korábban csak csodáltuk egymás munkáját a közösségi oldalakon. 2012. decemberében találkoztunk legelőször, egy esküvő kiállításon. Emlékszem, Józsi azt mondta amikor beléptem a terembe, tudta hogy én vagyok az.  Jártam nála Győrben a Baross Gábor utcai cukrászdában csak úgy. Megismerni egymást és beszélgetni az esküvőkről. Minden itt kezdődött. Sütött nekem isteni finom gyümölcskenyeret, Viki kakaót hozott. Mint a gyerekeknek. 😀 Ott és akkor derült ki, hogy az esküvőzésben közösek a nézeteink. Az értékeink és tisztáztuk örökre azt is, hogy nem vagyok édesszájú. De Józsi sütijeinek azóta nem tudok sajnos ellenállni. A hétfői könyvbemutatón azt hiszem sikerült betermelni az éves édességmennyiséget úgy? 20 perc alatt. Életem első macaron kóstolása is hozzá fűződik. Sajnos az is egyik gyengém lett.  Ja meg a pisztáciás és kókuszos desszertjei is…. és a szedres költemények…. és a pohárkrémek….

Józsi tortái, cupcake-jei, pohárdesszertjei nemcsak finomak.

A látványuk és a tálalásuk is teljesen egyéni, ízléses, elegáns, kifinomult. Háromszor fotózhattam a tortakollekcióit. Egyik alkalommal a nagymamámtól kapott horgolt ereklyéket is felhasználtuk. A projekt teljesítése során néha eltértek az elképzeléseink, mert amit ő szeretett volna megvalósítani, azt nem mindig tudtam tökéletesen kivitelezni. De ez természetes, hisz ő tortákban jeleskedik, én képkivágásban és mélységélességben gondolkodom. Sokszor belefelejtkeztem a tortákba, azokba a csoda részletekbe, amelyeket olyan különös gonddal és nagy odafigyeléssel készített.
A fekete torták mind a mai napig az Ő kedvencei maradtak. Mélyen ott lapul az emlékeimben, hogy feketét és a tortákat milyen nehéz volt összeegyeztetnem. Most pedig már egyet jelent az ő személyével. Egyedi és különleges.

Emlékszem, hogy alig tudtam kivárni, míg a blogjában megosztja a közös munka végeredményének képeit és olvashassam a sorait az élményekről.
Háromszor készítettem róla portrésorozatot. Bizonyára sok rajongója tudja róla, hogy Édességfelelős Miniszterünk nem szeret mosolyogni, főleg ha fotózzák. Ezen mindig jókat derültünk, mert mindig sikerült egy-egy alkalommal kipréselni belőle azt a mosolyt.


A kedvenc portréképek:
Voltak közös esküvőink is: Lajosmizse, Pannonhalma, Gödöllő, Dömsöd? Újságok, magazinok is gyakran cikkeznek róla. Felemelő érzés, hogy ezekhez is volt, amikor az én fotóimat küldte el a szerkesztőségnek. Éves naptár is készült 2013-ban (?). E lapokat ereklyeként őrzöm.

Rengeteg közös emlék is összeköt minket.

Például 5 évvel ezelőtt meglepetés szülinapi bulit szerveztek nekem, ahová őt is meghívták. Természetesen tortát kaptam tőle ajándékba. A karamell virágokat azóta is kincsként őrzöm a szekrényemben. Ott lehettem az első szalonjának megnyitóján, ahová csak nagyon kevés, hozzá közel álló személyt hívott meg.
Találkoztunk rendezvényeken (pl. Hungarian Wedding Gála vagy a Cinema City egyik filmpremierjén). Találkoztunk mások meglepetés szülinapján is. Jártam nála az Élményműhelyben is a gyermekemmel, mert ő viszont imádja az édességet.  ?Józsit? szántam neki ajándékba. Akkor épp húsvéti nyuszit készítettünk fondant-ból és természetesen nem maradt el a szülinapi torta sem.

Volt idő amikor órákat beszélgettünk telefonon örömökről, vagy épp aktuális problémákról. Volt amikor csak összefutottunk egy röpke beszélgetésre a szalonban Győrben, vagy Pesten valahol, ha valamelyikőnk épp a másik felé járt. Számtalan közös ismerős. Mindegy, hogy Győr vagy Budapest ?

Aztán az élet ? mint a legnagyobb rendező ? kicsit különválasztott bennünket egymástól … És most hétfőn újra találkoztunk a könyv bemutatóján. Hatalmas ölelés…. Megható volt.  És megható volt a dedikált könyvet a kezemben tartani, amit tavaly ősz óta annyira vártunk már. Ki is olvastam. Faltam az oldalakat.

Józsi! Kívánok neked a jövőben is csodás esküvőket, még csodásabb esküvői tortakollekciókat, és sok szép sikert az életedben!

Korábbi blogbejegyzések a Torta és Karamell kapcsán:
https://www.szalaymona.hu/edes-napjaim/
https://www.szalaymona.hu/gyor-baratok-eskuvoi-tortak/
Zenés összeállítások esküvőkről

Fotó: moobius.hu, Kiadó: alexandra.hu

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest