Miért ne fotózz vendégként az esküvőn?

A mellékhatásokról kérdezze meg ….. fotográfusát!

Partnereim között sokan olvasták és olvassák blog bejegyzéseimet, mert hasznos információkkal tudom segíteni őket az esküvőjük megszervezésének folyamatához. Előttem sok más esküvői szolgáltató kolléga írt már blogbejegyzést e témával kapcsolatosan, mégis újra és újra felmerül a kérdés, hogy vendégként lehet-e, illik-e fényképzeni az esküvőn? A téma kissé kényes, kellemetlen is lehet, mert jómagam úgy vagyok ezzel a kérdéssel, hogy a vendégeket nem korlátozhatom mozgásukban…. Vagy mégis? Na nem kertelek tovább 🙂
Amikor a vendégek erős késztetést éreznek arra, hogy a szertartásokon jobbnál jobb fotókat készítsenek a házasulandókról, esetlegesen még versenybe is szállnak a megbízott fotográfussal, a leszerződött profi esküvőfotós által készített felvételeken erős mellékhatásként fognak szerepelni, illetve akadályozzák is a munkát.

Bár az ilyen kellemetlen helyzeteket jómagam igyekszem mindig megoldani, kikerülni, mégis ezzel az aprócska részlettel elkerülhetővé válik, hogy ne készüljenek olyan fotók, ahol a háttérben a vendégek fényképezőgéppel illetve okos telefonnal a kezükben láthatók, kitakarva ezzel a saját arcukat. Képzeljétek el, hogy az általatok választott gyönyörű templomban hosszú uszályos ruhában édesapád karján vonulsz be épp az oltár elé, miközben a vendégeitek a padsorok között (!) felállva, mosolyogva ünnepelnek BENNETEKET. Mennyivel jobb érzés ez, mint amikor kifejezés nélküli, arctalan, a technikai eszközök mögött elbújó vendégek között vonultok be!

Mit ajánl a fotográfus a mellékhatásokra? Négy megoldást:

A. Amikor a meghívótokat átadjátok szeretteiteknek, hívjátok fel a figyelmüket, hogy az esküvőtökre hivatásos fotográfust fogadtatok fel, akinek egész napos feladata az események megörökítése. Kérjétek meg őket tisztelettel, hogy az esküvőtök napján inkább adják át magukat az örömnek, az ünnepnek, élvezzék a programokat és kapcsolódjanak ki, hagyják otthon mindennapi gondjaikat. Fényképezőgéppel, telefonnal a kezükben, az arcuk előtt róluk sem lehet elfogadható felvételt készíteni. A képekből szeretnétek Fine art albumot készíttetni, mely albumhoz felhasznált képek között nélkülözhetetlenek a bevonulásról készült felvételek.
B. Az A. pontban megfogalmazottakat kedvesen vagy viccesen rá is írhatjátok a meghívótokra.
C. A szertartások helyszínén, a vacsora ültetési rendje mellett helyezzetek el egy kedves kis táblácskát. Hívjátok fel a vendégeitek figyelmét arra, hogy mit szeretnétek.
D. Ha lesz ceremóniamester az esküvőtökön, egész biztosan segíteni fog Nektek ebben a kérdésben is megoldást találni.

A leges legjobb, ha a felsorolt négy pontból legalább hármat együttesen alkalmaztok, hacsak nem fog zavarni benneteket, hogy a barátaitok, távolabbi ismerőseitek előbb fogják látni a Rólatok készült felvételeket a közösségi oldalakon 🙂


A fotók számomra is nagyon fontosak, pedig a képek Nektek készülnek, hosszú időn át Veletek maradnak. A vendégek a mosolyukkal, az illendő viselkedéssel fejezhetik ki tiszteletüket és szeretetüket irántatok.
Azért van egy eset, amikor a fotósok nagyon is tudnak örülni ha valakik elhagyják a templomban a padsorokat :-)…. Ők a gyermekek 🙂 Ezek kivétel nélkül, mind kedves fotók.

Találkozzunk az esküvőtökön mellékhatások nélkül! 🙂

Kérj ajánlatot esküvőfotózásra!


     Hmmm…. Eszembe jutott egy nagyon egyedi eset. Egyik alkalommal az egyházi szertartásra érkező vendégek száma jóval meghaladta a templom befogadóképességét. A vőlegényt megkértem, intézkedjen a közös ügy érdekében. Ő azonban egyik rokonra ruházta át a feladatot, aki oly komolyan vette a küldetést, hogy még az asszisztensemet sem engedte a közelembe. 🙂 🙂

    Nincsenek megjegyzések

    Hozzászólás írása

    Pin It on Pinterest