Őszinte gondolatok 2014-ről

Ismét eltelt egy év és újra jelentkezem szokásos év végi beszámolómmal….. Igaz egy kicsit megkésve, melynek az az oka, hogy az ünnepek második felét kövér bacik, papírzsebkendők, trópusi (C-vitamint tartalmazó) gyümölcsök társaságában és tea-tengeren töltöttem. Hangom Rod Stewart-éval vetekedett. Ezzel teljesítettem is az ötéves tervet 🙂 Szerencsére ritkán történik ilyen.
Remélem Ti sokkal kellemesebb pihenéssel tölthettétek az ünnepeket.

Az összefoglaló még Karácsony előtt elkészült,

de bevallom nehezen vitt rá a lélek az írásra, mert az év végére el- és megfáradtam kicsit mind lelkileg, mind fizikailag. Nagyon jól esett, hogy végre nem kellett bekapcsolnom a számítógépet. Jólesett félretenni a weboldalt, -mely az év elején új köntöst kapott és nagyon sok energiámat felemésztette. Rövidebb időre felfüggeszthettem a facebook-os posztolásokat is. Végre leülhettem picit tévét nézni, benne csakis ismeret-eresztő csatornákat. Kikapcsolni a gondolataimat, lekapcsolni a malomkereket. Enni és pihenni, enni és pihenni, a kettő között pedig enni és pihenni 🙂 Időmet szeretteimmel tölteni, kicsit új hobbimnak hódolni: “zumbászni” kezdtem és salsa is lett belőle 🙂  Sikeresen zártam a karácsonyi fotózást is, az első MoNapok-at. Mindenki időben megkapta a fotókat, remélem szép karácsonyi ajándékként szolgálhattak mindenkinek 🙂

Fogadjátok írásomat szeretettel.

Picit hosszabb lett mint a szokásos annak ellenére, hogy nagyon nehezen írok magamról. Azt hiszem a fotóim sokkal jobban kifejezik azt, hogy ki is vagyok 🙂 Sok különleges esküvőnek és különleges eseménynek lehettem részese, és ezeket a sorokat NÉLKÜLETEK most sem fogalmazhattam volna meg.

Mindenek előtt szeretném megköszönni partnereimnek, barátaimnak, ismerőseimnek, hogy velem voltak és mellettem, hogy részese lehetek életüknek. Köszönöm bizalmukat és szeretetüket. Köszönöm a közösen eltöltött vidám, meghitt pillanatokat. Köszönöm facebook oldalamon a rengeteg lájkot és a megosztásokat. Köszönöm a sok kedves figyelmességet, telefonhívást, sms-t és emailt, amit kaptam Tőletek.
Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ez évben még több gyermeket fotózhattam. A pár napos csöppségektől a nagyobbakig. A gyermekek iránti szeretetem töretlen és ezt ők is érzik 🙂 De erről már írtam többször is 🙂

Szeretném megköszönni asszisztenseim munkáját, türelmét és kitartását. Különösen azoknak, akik önzetlenül jöttek és segítettek munkámban. És köszönet a kollégáknak. Nemcsak a fotósoknak. Az esküvőn a szolgáltatók közötti jó összhang kihat a párra és vendégeikre is, amit mindig, mindenkor, minden körülmények között szem előtt kell tartanunk.
Szerencsésnek érzem magam, mert a fotóimmal olyan párokat vonzok magam mellé, akik értik, tudják és értékelik a képeim mögöttes tartalmát. Sem a véleményüktől, sem a szeretetüktől nem fosztanak meg engem. Nagy boldogság ez nekem, mint az is, amikor a szüleiktől is kapok elismerő szavakat. Ez évben átlagon felüli mennyiségben 🙂

Itt szeretnék megemlíteni egy különleges esküvőt is. A menyasszony édesanyja keresett fel annak ellenére, hogy a fiatalok már választottak fotóst. A beszélgetés során kiderült, hogy egy árva telefonszámon kívül más kapcsolat nem vezetett az illető fotóshoz. Sem weboldal, sem közösségi oldal, se foglaló, se szerződés. Édesanya pedig úgy érezte, hogy lánya különleges esküvőjét különleges fotókkal szeretné megörökíttetni és e különlegességet az én fotóimban találta meg. Ezúton is köszönök mindent, amit kaptam Tőlük. Figyelmességet, szeretetet, kedves és elismerő szavakat nemcsak tőlük, hanem szinte mindenkitől, akik részesei voltak ennek a napnak. Katt ide!

A fotózások kapcsán idén is szövődött pár barátság,

amire most is nagyon büszke vagyok. Egyikőtök különösen kedves számomra, és bízom benne, hogy név nélkül is magadra ismersz. Mert ehhez nem kellenek szavak! Takargatott humorod – amit csak kevesekkel osztasz meg -, mindig mosolyra derít.
Nagyon jó érzéssel tölt el az is, hogy egyre többeket tudhatok magam mellett olyanokat, akik visszavárnak, legyen szó esküvői, családi, vagy gyermekfotózásról. Mint tyúkanyó a kiscsibéiről, szeretem tudni mi történik Veletek 🙂 Köszönet azoknak is, akik évfordulókor vagy más fontos történéskor megosztják velem örömüket… szóban, vagy írásban…. mindegy 🙂

Megtisztelő számomra, hogy idősebb generációhoz tartozó párjaim is lehetnek. Idén három ilyen párom is volt, akik közül az egyik esemény egy gyémánt lakodalom volt. Szántó Csaba volt olimpikon és Kati, a felesége 50 év házasság után is szeretetben és boldogságban élnek. Ezúton is gratulálok a nagy eseményhez és családjukhoz és kívánok Nekik nagyon sok boldogságot, még rengeteg szeretetteljes pillanatot, jó egészséget.

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden tökéletesen jó és szép volt.

Voltak akik megpróbálták letörni a szarvamat. Volt akinek sikerült is, de azóta visszanőtt 🙂 Okkal történik minden. Nekik is köszönettel tartozom, mert olyan dolgokra derült így fény, melyek megerősítettek hitemben, a munkámban és magabiztosabbá tettek legbelül. Felhívták a figyelmemet egy-egy hiányosságomra, amiből levonhattam a konzekvenciát és így megtanítottak valamire.

Az év elején meghívást kaptam a Győr Plusz Rádió reggeli élő műsorába, ahol az esküvőfotózás kapcsán faggatott Orosz Sándor riporter-műsorvezető.
Szintén Győrhöz kapcsolódóan a tavalyi és idei esküvőkiállítás óriásplakátjaihoz egy 2013-ban készült fotómat választották.

Egy hirtelen jött ötlet kapcsán elindítottam az esküvői óriásbuborék fotózást is,

melynek kapcsán a Győri Igen-Igen Esküvőmagazin tavaszi, nyári számában négy oldalas cikk jelent meg rólam. Nemrégiben pedig megjelent Barna László (lagziguru) első könyve Esküvőmarketing címmel, melyben említést tett többek között rólam is. Meglepetés volt ez számomra. Nem tudtam róla. A könyv olvasása közben szembesültem e megtisztelő ténnyel. Köszönetem érte!

A 2015 évi  megállapodások szempontjából rekordokat is döntöttem.

De nem a megállapodások számára gondolok. Egy átlagos esküvői megbeszélés 1 – 1,5, ritkábban 2+ óra időtartam szokott lenni. Az egyik alkalommal fél óra elteltével, egy váratlan pillanatban és nagy meglepetésemre a foglaló összege az asztalon landolt. Majd folytattuk a beszélgetést még másfél óráig 🙂 Egy másik alkalommal már (!!!) 15 perce beszélgettünk az élet nagy dolgairól. Épp csak bemutatkoztunk egymásnak, mikor elhangzott a bűvös mondat: engem szeretnének esküvői fotósuknak. Két további alkalommal pedig 20-21 óra leforgása alatt dőlt el a lényegi kérdés. Megtisztelő érzés ilyen rövid idő alatt elnyerni mások bizalmát. Köszönöm.

Facebook oldalamon útnak indítottam Szalay Mona FOOTography gyűjteményemet is egyrészt némi pejoratív célzattal, de egyértelmű és ízléses tartalommal. Folytatom minimal sorozatomat is, mely valamikor 2007-ben indult útnak.  Remélem, hogy hamarabb mint gondolnám, nyomtatott formában is kiadhatom ezeket a képeket. Várom támogatóim jelentkezését: https://szalaymona-photographer.webnode.hu/minimal/

Idén sem maradhatott el, hogy Lengyel Józseffel (Torta és Karamell) ne találkozzak ilyen vagy olyan apropóból kifolyólag. Ez az év új kapukat nyitott meg számára. A tavaly őszi tortakollekcióról készült fotók számos szaklapban és magazinban jelentek meg. Büszke vagyok arra, hogy ismerhetlek! Készült egy közös selfie is…. végre 🙂
Folytatódott Brinkus Kata iparművész barátnőmmel közös munkánk. Idén is fotózhattam gyönyörűséges szőnyegeit.
Szívből kívánom mindkettejüknek, hogy teljesüljenek álmaik, vágyaik úgy, ahogy azt már régóta tervezik.

Megtiszteltetés számomra,

hogy oktatója lettem a Szegedi Tudományegyetem által akkreditált Új Generációs Esküvői fotós képzésnek. Ennek kapcsán október 22-én vendége voltam Kelkó Niki által szervezett előadás sorozatnak Schram András, Varga Csaba és Katona Tamás mellett. Az előadás telt házas volt. Büszkeségem van 🙂

És egy kis magánéleti beszámoló

Sokan tudják rólam, hogy imádok vezetni és imádom a négy és sokkal több kerekű járgányokat, a fiús dolgokat. Idén sem volt hiány ezekből a tudatmódosító szerekből 🙂 Vezethettem különleges járgányokat, kipróbálhattam a lövészetet is, nem is akármilyen fegyverekkel és elszívtam fél szál kubai szivart is. 🙂
Végül egy kis előretekintés. Jövő évben három barátom is házasságkötésre szánta el magát. Sajnos kettejük esküvőjén nem lehetek jelen csak részben. Bármennyire is fájó és bármennyire is szezonon kívüli az időpontjuk, mások megelőzték őket. A harmadik esküvőn pedig vendégként vehetek részt (végre mááááár 🙂 🙂 ). Nagyon köszönöm a meghívásokat, és szívből kívánok Nektek nagyon sok boldogságot!

Politikusaink bosszantó és átgondolatlannak tűnő döntései sokszor megkeserítették ez évben (is) az életünket. Én bízom a legjobbakban és abban, hogy sokakban megmarad a szeretet érzése, az egymás iránti figyelmesség. Most, hogy visszatekintek az elmúlt egy évre, feltöltődtem energiával, ami inspirálóan hat rám. Köszönöm, hogy vagytok nekem. Szeretnék eddigi és jövőbeli partnereimnek a képeimmel sok-sok örömteli pillanatot szerezni. Kívánok Nektek vidám, mosolygós és sikerekben gazdag új esztendőt! Teljesüljenek álmaitok 2015-ben is!
Szeretettel,
Szalay Mona
fotográfus

Zárszóként pedig fogadjátok egyik esküvős összeállításomat!
Ha pedig szeretnél partnerre találni a fotózásban, keress bizalommal!

  2 hozzászólás
  • P.R.

   2015. január 8. @ 09:50 Válasz

   Szia! Elolvastam az összefoglalódat. Mindig megnéztem a fotóidat, melyek mindig megérintettek valahogyan. Nagyon jól tetted, hogy pár éve eldöntötted, hogy ezt fogod csinálni. Nagyon jó döntés volt, hisz látni a fotóidon, hogy ezt a “szakmát” őszinte szeretettel és alázattal csinálod. A fotóidnak ez adja meg az esszenciáját. És a fotódon látható a stílus jegyed, a Monaista-fotózás!
   Nagyon sok csodálatos fotót kívánok Neked erre az évre! Tényleg életem egyik legjobb élménye volt, ahogy láthattalak fotózni és ezen keresztül ismerhettelek meg. Ez az élmény mindig velem lesz:)! Drága Mona, puszi neked, de hatalmas 🙂

  • Gy. A.

   2015. január 8. @ 09:53 Válasz

   Drága Mona! Nagyon megható írást osztottál meg velünk, minden szavát öröm volt olvasni. Legyen ez az éved is legalább ennyire izgalmas, boldog, szeretettel teli. Szeretettel gondolok rád <3

  Hozzászólás írása

  Pin It on Pinterest