Tanácsok a tökéletes esküvői helyszín megtalálásához

Az esküvőszervezés egyik legnehezebb feladata a rendezvényhelyszín megtalálása. A helyszín lesz az esküvőtök legnagyobb kiadása, ráadásul alapjaiban meghatározhatja a Nagy nap hangulatát, stílusát (ami nem mellesleg esküvői fényképeiteken is visszaköszön majd) ezért is fontos, hogy olyan helyszínt válasszatok, ahol mindketten el tudjátok képzelni a Nagy nap leforgását.

Hogy egy kicsit megkönnyítsem a dolgotokat, összegyűjtöttem számotokra 8 szuper tanácsot, mely segítségetekre lehet a tökéletes helyszín megtalálásában. A cikk megírásában a Zsindelyes Cottage esküvő- és rendezvényhelyszín munkatársai segítettek.

Praktikus tanácsok az esküvői helyszín kiválasztásához

 • Becsüljétek meg a létszámot!
  Mielőtt elkezdenétek helyszínt keresgélni, gondoljátok át, hogy nagyságrendileg hány vendéggel fogtok számolni az esküvőtökön. Persze nem kell, hogy pontos létszámmal rukkoljatok elő, de a helyszín kiválasztásához azt már tudnod kell, hogy 10-20, vagy 80-100 fővel fogtok-e számolni.
 • Gondoljátok át, stílusban milyen esküvőt tudtok elképzelni magatoknak!
  Már kislánykorod óta egy kastélyba szervezett, rusztikus esküvőről ábrándozol? Vagy a letisztultabb, modernebb stílus illik hozzátok közelebb? Ideális helyzetben már az esküvő helyszíne is azt a stílust képviseli, ami rátok, illetve esküvőtökre a legjellemzőbb. A helyszín megalapozza az esküvő egész stílusát. Meghatározhatja azt is, hogy mely színekkel érdemes terveznetek a dekorációt és kiegészítőket illetően ahhoz, hogy a végén egy maximálisan harmonizáló egészet kapjatok majd.
 • Amit csak lehet, szervezzetek egy helyszínre, de minimum közel egymáshoz!
  Az esküvőtök napja egy pillanat leforgása lesz csupán. Soha életetekben nem volt még olyan rövid egy nap, mint amilyen majd a Nagy nap lesz. Éppen ezért fontos, hogy takarékosan bánjatok az idővel és az energiával. Ezt a legkönnyebben úgy valósíthatjátok meg, ha olyan helyszínt kerestek, ahol egyszerre van lehetőségetek a ceremónia és az azt követő vacsora, táncmulatság megtartására. Sőt! A legideálisabb helyzetben a rendezvényhelyszín, vagy annak környéke még kreatív esküvői fotóitok elkészítésére is alkalmas. (Helyszínt kínálhat ehhez a rendezvényhelyszín közelében lévő park, kis erdő is akár.) Ha valamilyen oknál fogva mégsem találtok olyan helyszínt, ahol az esküvő egészét megtarthatnátok, semmi gond. Azonban ez esetben is ügyeljetek arra, hogy zökkenőmentes legyen az esküvő egyes helyszínei (ceremónia, vacsora, szállás) közötti átjárás.
 • Határozzátok meg a költségkeretet!
  Mielőtt elkezditek bekérni az árajánlatokat, beszéljétek át, hogy nagyjából mi az az ár, amit a helyszínre tudtok szánni. Mielőtt pedig elköteleződnétek egy helyszín mellett, pontosan tárjatok fel minden felmerülő költséget. Néhány kérdés, amit érdemes lehet majd feltennetek a helyszín szolgáltatójának: Van-e éjfél utáni felár? A rövidital fogyasztása már benne van az árban, vagy az külön kerül felszámolásra? A helyszín tud-e biztosítani dekorációs elemeket, vagy azokról külön kell-e majd gondoskodnotok? Kérdezzetek rá, hogy pontosan mit tartalmaz az ár és mi lesz az, amit nektek kell majd beszereznetek! Milyen kedvezmények vannak a gyermekekre és a 18 éven aluli vendégekre? Milyen hang-, fény- és egyéb technika áll rendelkezésre? Ti lesztek a helyszín egyedüli használó a nagy napon?
  Ha úgy érzitek, hogy megtaláltátok a tökéletes helyszínt, de az valamennyivel meghaladja a tervezett költségkeretet, érdemes megfontolni a szezonon kívüli (tavaszi, őszi, vagy téli esküvőt), valamint hétköznapra eső, vagy pénteki esküvőt. A legtöbb helyszín ugyanis kedvezményt biztosít az ezeken a napokon tartott lakodalmakra.
 • A foglaló előtt nézzétek meg személyesen is!
  Mielőtt foglalót fizetnétek egy helyszínért, mindenképp tekintsétek meg személyesen is. A fényképek sok esetben nem adják át a hely szépségét, vagy épp hiányosságait. Ezért mielőtt elköteleződnétek egy helyszín mellett, mindenképp tekintsétek meg azt személyesen is. Nem beszélve arról, hogy a személyes látogatás során betekintést nyerhettek az ott dolgozók mentalitásába is. Láthatjátok mennyire szimpatikusak, segítőkészek, rugalmasak, vagy épp ezek ellenkezői. (Ők lesznek azok, akik a nagy napotok jelentős részében segédkeznek majd, ezért fontos a szimpátia.)
 • Kérjetek a helyszínről esküvőn készült képeket is!
  Egy egyébként remek helyszínben néha nem látjuk meg rögtön a fantáziát. Segíthet, ha kértek a helyszínről már oda szervezett esküvőkön készült képeket. Sok esetben így jobban kirajzolódnak a helyszínben rejlő lehetőségek (tekintve az asztalok elrendezését, vagy épp a dekorációs alternatívákat). Nem mellesleg így olyan dimenziókba is beleláthattok, amikbe személyes látogatás során esetleg nem, ilyen lehet például, hogy egy esküvő során mekkora táncparkett marad szabadon a vendégek számára.
 • Gondoskodjatok a távolabbról érkező vendégekről!
  A legtöbb esküvőn vannak olyan rokonok, akik távolabbról, esetleg külföldről érkeznek. Gondoskodjatok róla, hogy a helyszínen, vagy annak közelében legyen biztosítva számukra szálláslehetőség. Egyrészt azért, hogy a lakodalom után kényelmesen tudjanak pihenni, másrészt, hogy legyen egy helyük, ahol az utazás után fel tudják magukat frissíteni, át tudnak öltözni. (Rájuk bízhatjátok majd, hogy szeretnének-e élni ezzel az opcióval, de legalább a lehetőségét teremtsétek meg, hogy ha szeretnének, gond nélkül tudjanak ünnepelni veletek a nap végéig.)
 • Legyen B-terv!
  Érdeklődjétek meg, hogy a helyszín milyen opciókkal tud szolgálni arra az esetre, ha rosszra fordulna az időjárás. Sok helyen a teraszon történik a vendégvárás, vagy a helyszín parkjában, udvarán van lehetőség a ceremóniára. Ez mind remek, viszont egy váratlanul érkező eső könnyen gátat szabhat a terveiteknek. Nagyon fontos ezért, hogy a helyszín szükség esetén b-tervvel tudjon szolgálni számotokra.

Remélem, cikkünkkel segítségetekre lehettünk!
Kitartást és sok örömet kívánunk a szervezéshez!

Az alábbi képek a Zsindelyes Cottage-ban készültek:

A fotókat a helyszín bocsátotta rendelkezésemre.

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest