maternity

Kismama fotózás

Egy nő életének egyik legszebb időszaka, amikor első gyermekét várja. Édesanyaként másképp látjuk a világot. Ebben a legboldogabb időszak a megörökítésében segítek Neked és kedvesednek a fotóimmal.

Mikor jó fotózni?

A leglátványosabb fotókat a harmadik trimeszter idején lehet készíteni, a 8. hónap vége felé, de szívesen megörökítem a kismama pocakjának növekedését hónapról hónapra. A szülést megelőző 3-4 héttel korábban a kismama arca a kisimult,  csillog a szeme a boldogságtól, ebben az időszakban még nincsenek nehézségek, vizesedés, stb.

Hogyan és mivel készülj a pocak-fotózásra? 

A fő szempont a testi épséged megőrzése, a nyugalmad, kényelmed és komfortérzeted biztosítása. Ha többféle ruhában szeretnél kamerák elé állni, készülj az időjáráshoz mérten olyan ruházattal, melyek kényelmesek, gyorsan cserélhetők.  A színek harmonizálásával növelhetjük a képek esztétikai értékét. Készülhetsz különféle kiegészítőkkel (szalagok, kedvenc virág, babakellékek, különböző gyermekholmik, vicces feliratú rugdalózók, a férjed holmijai közül néhány, stb).
És ne feledd, hogy a fotózásból nem maradhat ki az Édesapa, a nagyobb testvér, esetleg a nagyszülők, a szintén várandós testvér, vagy a legjobb barátnő.

Hol zajlik a fotózás?

A helyszín lehet az otthonod, bármilyen kültéri helyszín, vagy egy tágas, szépen berendezett fotóstúdió.

Szülés fotózása?

Igen! Nagy örömömre szolgál, ha jelen lehetek egy új élet kezdetekor. Idehaza még gyermekcipőben jár a szülés fotózása, de szerencsére mindig vannak bátor és “bevállalós” kismamák, akik átérzik ennek a jelentőségét. Így tehát a pocakfotók folytatása lehet a szüléskor készült fotósorozat, mely egy időben születik meg gyermekeddel. A fotók olyan örökké tartó élményeket idéznek majd fel, melyeket csak évek múltán fogsz tudni igazán értékelni.
Az újszülött arca egy-másfél hét alatt teljesen átalakul. A szülés pillanatai olyan pillanatok egy édesanya számára, amit nehéz szavakkal leírni. Az évek múltával pedig nagyon jó érzés lesz ezeket a fotókat újra és újra megnézni.
Ez egy nagyon intim szituáció, melyet nem mindenki képes megosztani egy idegennel. A fotókat mindenképpen a háttérből készítem, észrevétlenül dolgozom. Az ilyen fotózás elengedhetetlen feltétele a kórházzal, a szülész orvossal történő előzetes egyeztetés.

newborn

Újszülött fotózás

Mi sem lehet kedvesebb emlék vagy ajándék, mint egy újszülöttről készített finom, puha és kreatív képsorozat.
Újszülöttek fotózásakor is a legfontosabb a baba biztonsága, testi épségének megőrzése, nyugalma.

Mikor jó a babafotózás? 

A baba 5-14 napos korában, mert ekkor lehet a legkülönlegesebb és legnagyszerűbb emléket nyújtó fotókat elkészíteni. Ebben az időszakban a kisbaba bőre még ráncosodik, könnyebben felveszik azokat a pózokat, ahogyan édesanyjuk pocakjában elhelyezkedtek, könnyebben lehet őket mozgatni az egyes beállításokhoz. Ilyenkor még annyira mélyen alszanak, hogy nehezebb őket álmukból felzavarni, mint akár 3-4 hetes korukban.
Vannak olyan édesanyák, akiknél az újszülöttel való ismerkedés hosszabb időt vesz igénybe. Nekik azt tanácsolom, hogy akkor keressenek fel, amikor teljesen biztosan érzik, hogy eljött az idő a fotózásra.

Ha valamilyen oknál fogva erről az időszakról lecsúsztál, akkor se csüggedj! Az anya és gyermeke közötti kapcsolatot az élet végéig bármikor meg lehet örökíteni. Néhány fontosabb korszakot azért kiemelnék:
– a legcsodálatosabb időszak a gyermek 1-2 hónapos korában van,
– körülbelül fél éves korában már jól lehet vele kommunikálni, mosolyt lehet csalni az arcára, és biztonsággal emeli a fejét,
– korszakváltó pillanat, amikor önállóan járni tud.

Hajtogatós vs. bensőséges babaképek

Mindkettőnek megvan a maga szépsége és bája. A hajtogatós újszülött fotózás mindenképpen kicsivel több időt és energiát vesz igénybe. Ám igyekszem a bébik nyugalmát a lehető legjobban biztosítani a folyamat alatt. Nem használok túlzott mértékben kellékeket sem.
Vannak, akiknek ez a stílus nem nyerte el a tetszését. Ebben az esetben az anya-gyermek közötti szoros, bensőséges kapcsolatra koncentrálok.

Hogyan és mivel készülj az újszülött fotózásra? 

Készítsd elő a ruhadarabokat, kendőket, sálakat, sapkákat, puha plédet, törülközőt, melyekben szeretnéd lefotóztatni gyermekedet. Különösen fontos, hogy a kiválasztott helyiség, megfelelő hőmérsékletű legyen a fotózás ideje alatt. Az újszülöttek testhőmérséklete sokkal hamarabb lehűl, mint a felnőtteké. Készülj fel a “balesetek” megelőzésére, hisz egy újszülött nem tudja még előre jelezni egészségügyi szükségleteit. Érdemes a kezeidet megfelelően ápolni a fotózás előtt, mert készíteni fogok közeli és/vagy részletfelvételeket is.

Hol készítjük a fotókat?

Újszülöttek esetében elsősorban az otthonod a legmegfelelőbb helyszín, mert ott minden kéznél van, amire szükség lehet egy esetleges váratlan helyzetben. Fél éves korától már biztonsággal mehetünk berendezett stúdióba is.

KATTINTS IDE ÉS KÉRJ AJÁNLATOT!

Szívesen készítek meghitt, családias hangulatú pocak- és újszülött fotókat, melyek kifejezik az anya és gyermeke közötti szoros kapcsolatot. Keress bizalommal!

    Pin It on Pinterest