Zeiss Makro-planar – teszt

Szeretném előre bocsátani, hogy eme cikk nem szakmai szempontok szerint megírt cikk. A cél pont az volt, hogy ne legyen az, mert a műszaki paramétereket az interneten bármikor elő lehet hívni.

Egyre több élmény, kedves emlék és jó érzés kapcsol a pécsi illetőségű Fotoplus-hoz. A céghez, akik többek között professzionális fotófelszerelés forgalmazásával is foglalkoznak. Tavasszal meghívást kaptam tőlük a Zeiss termékek bemutatójára, a budapesti bemutatótermükbe. Örömmel fogadtam a kedves invitálást, bár nem állt szándékomban a vásárlás (na jó azért egy kis esélyt hagytam magamnak 😀 ), mert tudtam hogy a Zeiss optikák a legmagasabb (professzionális) kategóriát képviselik az objektívek között – megalapozottan – és ezt a termékek ára is tükrözi.

Ahogy beléptem a bemutatóterembe, a kipróbálásra kihelyezett Zeiss optikák rögtön elbűvöltek, elvarázsoltak, hatásuk alá vontak, megbabonáztak, pedig ekkor még csak egyszerű halandó, vizuális szemlélődő voltam az üzletben. Mint cipővásárlásaim során általában történni szokott, most is hihetetlen ráérzéssel kiválasztottam a legdrágább terméket 😀  Ez a kicsike, cuki darab az Otus 55mm, f1.4 volt. Naná, hogy a végleteket próbálgattam, 1.4-es blendenyílással 😀 Más nem is érdekelt. Összesen 5 db tesztkép készült, de ez maradjon az én titkom 🙂

A következő áldozatom a Zeiss Planar T* 50mm f1.4-es optika volt. Szintén 5 db tesztfotó készült az üzlet előtti növényzetről. Íme egy felvétel, melyet boldogan tettem a Minimal c. fotósorozatomba …. bele 🙂
A képekre kattintva nagyobb méretben is meg lehet kukkantani a fotókat!

Idő híján már csak egy optika tesztelésére volt lehetőség. Ő járt a legjobban. Nem tudtam neki ellenállni és jött velem haza. Azóta is hűséges társam a Zeiss Makro-planar T* 2/100 mm ZE objektív, melyet elsősorban portréfotózás céljából vásároltam meg. A 2015 évi esküvőszezon alatt jutott idő az alapos tesztelésre. Úgy érzem jónéhány remekművet készítettem vele már most. Csodás a rajza, a felbontása, a háttér mosása. Totális ámulatba esésben szenvedek azóta is, és akkor még nem is említettem az optika és a fullframe-es váz párosítást, vagy azt az eufórikus érzést amikor az optika súlyát érzem. Ez azt jelenti “van benne anyag” 🙂 A fém napellenző is úgy kattan a helyére, mint egy precíziós csavarhúzó a csavarfejbe.

Tekintve, hogy a fókuszállítás teljesen manuálisan történik, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen rekeszértékkel fotózom. Csupán a szememben kell bíznom. Eleinte persze sokszor életlen képet készítettem, de az idő során egyre jobban megszoktam a keresőben látottakat. Így később már egyre biztosabb voltam az élességben. Legtöbbször a maximális blendenyílással készítem a képeket, mert a stílusomhoz ez áll a legközelebb.
Most a legkedvesebb képeket osztom meg Veletek, melyek eleinte – bátortalanságomat bizonyítandó – csak dekorációról, esküvői kiegészítőkről készültek.

(Zárójeles kiegészítés: vicces volt, mert ennek a fotónak a készítésekor mindkét gyűrű beleesett a jéggel teli vödörbe. Ahogy próbáltuk kiszedni, a gyűrűk úgy süllyedtek egyre jobban egyre lejjebb és lejjebb… Így nem maradt más, minthogy kiszedjük az összes jégkockát az edényből:-D ).

Az alábbi három felvétel egy menedzsment tanácsadó vállalkozás weboldalához készült szintén a Zeiss Makro-planar T* 2/100 mm ZE optikával.

Aztán következett egy még mindig bátortalan próbálkozás, de most már modellekkel egy eljegyzési fotósorozat készítésekor:

Egy külön napi esküvői kreatív fotózás képei:

Ez a felvétel is aznap készült, és amely sorozatból felhasználtam egyet a párnak készített slideshow-hoz:

A következő képek Lengyel József (a Torta és Karamell Szalon tulajdonosa) részére készültek 2016 évi tortakollekciójáról:

Később, amikor már elég jól kitapasztaltam az élességállítást, bátorkodtam portréfelvételeket is elkövetni. Így született meg Lengyel Józsefről készített sorozatom is. Íme a legkedvesebb felvétel:

 

Kiegészítés: ahány portré, annyi új arcát mutatja az objektív 🙂
Köszönöm a lehetőséget a FotoPlus-nak! Folyt. köv.! 🙂
A legelső tesztfotózásról írtakat és a képeket itt találjátok.

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest