Hogyan válassz fotóst az esküvődre?

…. vagy bármilyen fotózásra?

Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Minden menyasszonynak és vőlegénynek más és más szempontok a fontosak. Eltérő anyagi lehetőségeik vannak, mások az elvárásaik. És 21. század ide vagy oda, az interneten elég könnyű eltévedni ?
Szakmai szempontból is olyan sokat lehet erről diskurálni, hogy egy bejegyzésbe nem is fért bele a mondanivalóm. Úgyhogy nemsokára publikussá teszem a folytatást is.
A folytatást ide kattintva olvashatod.

A legfontosabb szempontok az esküvő szervezésének elején

Amikor megszületik bennetek az elhatározás, hogy házasságra lépjetek egymással, elkezdődik egy hosszú időszak.  Az esküvőtök szervezésének időszaka. Bár vannak varázslónők, akiknek elég rövidebb is.
Mindenek előtt érdemes egy számvetést készíteni globálisan és a főbb szolgáltatók mentén. Azt kell eldöntenetek, hogy a különféle szolgáltatások közül melyek a legfontosabbak. Akár egy rangsort is felállíthattok.
Több, mint 10 éves tapasztalatom szerint a helyszín, a ruha, a zenakar/DJ kiválasztása mellett előre való a fotós kiválasztása is. És muszáj megemlítenem a covid, az infláció és a megszorítások által okozott befolyásoltságot is. Az esküvőtök hangulatát viszont a meghívott vendégek és a választott szolgáltatók fogják leginkább meghatározni.
Azokat a szolgáltatókat, akik jó hírnévre tettek szert, ideje korán le kell foglalni, különben másik párossal kötnek megállapodást. A szervezés időszaka általában fél-egy év szokott lenni. (A covid előtti időszakban ez még 1 – 1,5 – 2 év volt). A meglátásom, hogy akiket két évre előre “kell” lefoglalni, azokat döntő többségben a fotós szolgáltatás alacsony ára miatt kötik le hamar, nem annak színvonala miatt.

Fotósok szelektálása, kiválasztása

Az esküvőfotós választás esetén nem érdemes pusztán a racionális tényekre hagyatkozni, ahogy férjet/feleséget sem bankszámla alapján választunk. (Kivételek persze vannak, de az egy másik történet és a weboldalam sem erre hivatott létrejönni). Meggyőződésem, hogy az esküvőnek az érzelmekről, szerelemről kell szólnia. Hisz az ember akkor házasodik, amikor rátalál arra a társra, akit nagyon szeret, akiben bízni tud annyira, hogy a kapcsolatot még szorosabbra fűzze vele hosszútávon.
Amikor esküvői fotósok után kezdtek kutatni ismerősök, vagy az internet segítségével, milliónyi lehetőséget fogtok találni, amiben nagyon könnyen el lehet tévedni. De a döntésetek nagy mértékben ráhatással lesz esküvőtök napjára és az azt követő időszakra is. Korántsem mindegy, hogy a választott szolgáltatókkal már az esküvő előtt is könnyen megértitek egymást, kaptok-e szakmai segítséget tőlük. Vagy évekig tartó bánattal a szívetekben fogtok visszaemlékezni egy fontos napra, amibe annyi időt, pénzt és energiát fektettetek bele.

Az esküvői fotós keresése az interneten

Ez lesz a legidőigényesebb feladat. Először is nézzetek meg minél több fotós weboldalt és csak azokat mentsétek el, akiknek tetszik a munkája, a stílusa, szimpátiát vált-e ki bennetek az arca, az írásai. Már ha van ilyen.

A legtöbbször sablonos, egyforma, unalmas, erőltetett, divatot utánzó képekkel fogtok találkozni (sajnos). Valamivel kevesebben vannak azok, akik a nap eseményeibe igyekeznek nem beleszólni, a háttérből kísérnek benneteket a nagy napon. Ők a dokumentaristák, akiktől beállított fotókat ne várjatok! Ettől persze még lehet szép és igényes az ő stílusa is.
A fotósok nagyon kis hányadát képviselik azok, akik kreatívan, művészien, minden helyzetben és körülmények között megörökítik a leg-pillanatokat. Érzéseket tudnak közvetíteni, nem hagynak kívánnivalót a ?kiszolgálásotokban?, vagy akár a saját megjelenésükben.  Mint egy jó pszichológus, észrevétlenül tudják feloldani bennetek az esetleges feszültséget. Ez valószínű a publikált képeiken is megjelenik valahol.
Stílusban nincs jó vagy rossz. Olyanokat válasszatok, ami Nektek a legjobban tetszik. Ehhez érdemes néhány külföldi esküvői fotós weboldalát is megnézni, mert hazai vonatkozásban bizony jóval kevesebb az olyan fotós, aki kerüli a sablonosságot és egyéni látásmóddal rendelkezik.

Válassz profi fotóst!

Igen ám! De ki a profi?

Minden esküvő más. Még akkor is ha ugyanazok a résztvevői és ugyanazon a helyszínen zajlik az esemény. A tapasztalt, rutinos fotós már előre tudja az eseményeket, tudja hova helyezkedjen azért, hogy a legjobb végeredményt elérhesse. Nem marad le a fontos pillanatokról. A profi a felszerelését is úgy választja meg, hogy azzal bárhol, bármilyen körülmények között is hiánytalanul be tudja fejezni a munkáját.

Egy fotós színvonalát nem kizárólag a munkadíja és a képek darabszáma határozza meg. Profi az, aki tartalmat, mondanivalót ad a képeknek, kihozza belőletek a maximumot akkor is, ha Ti úgy érzitek, hogy képtelenek vagytok pózolni. Sajnos ehhez nem elég az, ha a weboldalon az szerepel: profi fotós.
Messze kerüljétek azokat, akiknek kevés esküvői képből áll a portfóliója és azokat is, akiknél nincsenek vacsora/buliképek. A legnagyobb kihívást ugyanis az esti parti ezen része adja, itt vérezhet el a legkönnyebben az, aki nem számít profinak.

Kérjetek árajánlatot!
 

De csak azoktól, akiknek a munkái tényleg elnyerték a tetszéseteket és találkozzatok velük (igeeen, tudoooom! Macerás, időigényes.)! Ha a netes keresésre elég időt és energiát szántok, az a személyes találkozásokkor meg fogja hálálni magát. Válasszatok 8-10 fotóst. Tényleg nem szükséges több, különben elvesztek az ajánlatok rengetegében és bizonytalanná tehet benneteket. Így rengeteg időt tudtok megspórolni és a kellemetlen csalódásoktól is megkímélitek magatokat.
A beszélgetések során sok mindenre fény derülhet. Elmondhatjátok a részleteket, elképzeléseiteket. Ha igazán jó szakembert találtok, akkor ő felhívja a figyelmeteket az esetleges buktatókra, és felajánl egy vagy akár több más, kézenfekvőbb megoldást is. De mindenképpen kiderül, hogy szimpatikusak vagytok-e egymásnak! Személyes tapasztalat: találkoztam olyan személyekkel is, akiknél az első 5-10 percben kiderült, hogy nem tudnánk hatékonyan és kreatívan együtt dolgozni, mert nem nézték végig a weboldalamat. Hamar kiderült, hogy olyan elképzeléseik voltak, amelyek teljesítésére én nem lettem volna képes.

Egyenlőre ennyi, de hamarosan jövök a második résszel!
Kellemesen izgalmas keresgélést kívánok!

Instagram 

Nincsenek megjegyzések

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest